Bosna i Hercegovina     | 16.05.2020. 10:52 |

Hercegovački planinari otkrivaju i uređuju zaboravljene planinske staze i pećine

FENA Nada Landeka

ŠIROKI BRIJEG, 16.svibnja (FENA) – Hrvatsko planinarsko društvo "Čvrsnica" Široki Brijeg do sada je probilo tridesetak zaboravljenih planinskih staza, a neke od njih u potpusnosti i uredilo te učinilo dostupnim za sve građane.

Društvo koje broji oko 90 članova, uz klasično planinarenje i ture aktivno se bavi speleologijom, alpinizmom, turnim skijanjem te sportskim penjanjem, a za cilj ima upoznavanje novih predjela te promicanje prirodnih ljepota hercegovačkog kraja.

- U zadnjih par godina pronašli smo i probili tridesetak zaboravljenih staza, osigurali pojedina mjesta klinovima i sajlama te digitalno obradili i prezentirali na svojim stranicama. Jedna od tih staza direktno vodi iz Širokog Brijega preko Bogodola do planine Čabulje, konkretno njenog najvišeg vrha Velika Vlajina. Kroz netaknuti kanjon rijeke Lištice osmislili smo mini ferratu (osigurani put) postavili klinove, sajle, markirali te tako većem broju ljudi omogućili sigurno kretanje i uživanje - kazali su za Fenu iz tog društva.

Kako ističu, fokusirani su uglavnom na uređivanje planinskih staza kako bi one bile dostupne svim građanima, ali se bave i drugim aktivnostima.

- Radimo na pronalasku, markiranju i istraživanju jama i pećina, s istim ciljem. Svako malo se netko ovisno o vremenu zaputi i na planine u širem regionu ali i po Alpama, a neki naši članovi su bili i van Europe. Iskreno, mi i ne trebamo ići nigdje jer na Čvrsnici se može planinariti i ljeti i zimi i nikad neće biti dosadno, niti monotono. To pokazuju i razne ture naših članova koji svake godine iznenade s velikim ekspedicijama upravo na toj planini - navode iz Društva.

Kako ističu, pored svih onih ljepota kojima bh. planine očaravaju, tu je i ona tužna, lošija slika na koju često nailaze prilikom planinarenja.

- Odlaganje otpada, uginule životinje, krivolov te šumski požari u planinskim područjima postaju 'normalna stvar', a na našim planinama na djelu je i divlja sječa šuma. Ono što Društvo želi je ukazati na nemarnost prema prirodi, a lokalnom stanovništvu, na važnost čistih planina i očuvanja prirodne ravnoteže – navode oni.

Prisjećajući se svojih prvih aktivnosti,  kazali su kako je HPD "Čvrsnica"  formirano sredinom 2012. godine po završetku planinarskih škola, kada je grupa mladih zaljubljenika u planinarenje došla na ideju o osnivanju Društva.

Kako bi se Društvo razvijalo i raslo, veliki dio svoje energije ulažu u afirmiranje i edukaciju članova, te gotovo svake godine organiziraju planinarsku školu kojom polaznike uvode u planinarstvo. Ovogodišnju školu, koja se trebala održati u travnju, odgodili su zbog globalne padnemije.

- Planinarsku školu ove godine nažalost moramo preskočiti, ali unatoč koroni napravljeno je puno drugih uspona - kazali su iz Društva.

U planu im je, kako dodaju, i organiziranje raznih sekcija.

- Planiramo imati razne sekcije kao što su slobodno penjanje, sportsko penjanje, alpinizam, turno skijanje, speleološka sekcija, markiranje novih staza te obnavljanje starih. Prije par godina postavili smo i opremili prvu umjetnu stijenu na području Zapadnohercegovačke županije koju sada planiramo još više popularizirati jer penjanje je hit u svijetu- ističu iz HPD "Čvrsnica".

Poručili su kako je planinarenje samo po sebi izvanredna aktivnosti, način i stil života te aktivnost koja život čini ugodnijim i zdravijim.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Švicarska - Nakon više od 100 godina planinski vodiči neće pratiti alpiniste do vrha Jungfrau

Članovi PD 'Orlova stina' završili planinarski izazov 'Challenge 2000+'

Profesor Mehmet Can već 15 godina u BiH vodi svoje studente u planine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo