BiH i Euro integracije

Genjac: Samit u Zagrebu dao poruku da BiH ima perspekrivu u EU (VIDEO)

Tekst: Aida Kovač, Foto Fena: Harun Muminović

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac je izjavio za Fenu da je nedavno održani samit lidera zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana u Zagrebu dao vjerodostojnu poruku da Bosna i Hercegovina ima perspektivu u Evropskoj uniji.

Po njegovim riječima, takve poruke obično u Bosni i Hercegovini, na neki način, probude i političke subjekte i pojačaju se aktivnosti.

- Tako se desilo i ovaj put. Poznato je da je formirana politička grupa za podršku i tamo su poredana pitanja koja treba riješiti da bi se stekli uslovi za kandidatski status.  Mislim, ona pitanja koja su nama određena kao prioriteti, mi moramo odrediti za svako pitanje ko je zadužen, ko će se pobrinuti da se to pitanje riješi, ko će voditi dijalog, ko će usaglašavati, da se ta pitanja riješe i da ispunimo uslove - naveo je Genjac.

Kaže da su u SDA za svako pojedino pitanje koje je na dnevnom redu, odredili pojedince ili grupe koji će voditi to i na taj način imaju namjeru da daju maksimalni doprinos ispunjavanju tih uslova i konačnom postizanju kandidatskog statusa.

- Za neka pitanja je rok vrlo kratak, narednih šest mjeseci, neka pitanja su dugoročna. Ali neka perspektiva u narednih šest mjeseci, ne treba pobjeći od nje. Treba tu mogućnost iskoristiti, ali uslov je da se riješe ova pitanja koja su na dnevnom redu - zaključio je Genjac.     

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) F.F.