Stranačke aktivnosti     | 14.05.2020. 14:41 |

Saopćenje za javnost Stranke penzionera/umirovljenika BiH

FENA Saopćenje

 

Reakcija SPU BIH na najavljenu misu

BLAJBURG NIJE U SARAJEVU... 

Ništa se ne dešava slučajno, pa tako, i najavljeno održavanje Svete mise blajburškim žrtvama, u subotu, 16.05. o.g., u Sarajevu.  Organizator je, očigledno, računao na negativne reakcije antifašista i svih naprednih snaga u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, kako bi mogao svaki nedemokratski (i demokratski) potez protumačiti kao napad na vjerske slobode Hrvata, pa čak i pokušaj zabrane rada Crkve na ovim prostorima. Bio bi to razlog više za nastavak ponavljanja o ugroženosti Hrvata u BiH i nemogućnost ostvarivanja suživota sa drugim, uglavnom, Bošnjačkim narodom.

Ustvari, istina je sasvim drugačija: ovo je samo još jedan u nizu pokušaja stvranja tzv. trećeg entiteta u BiH sa hrvatskom većinom i slabljenja BiH, kao države.

Ofanziva čelnika HDZ BiH i Udruženja građana HNS posebno se osjetila nakon održavanja Općih izbora u BiH 2018. godine, kada je u Predsjedništvo BiH izabran kandidat koji,  po mišljenju čelnika HDZ BIH, "...nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda...".

Stranka penzionera/umirovljenika Bosne i Hercegovine (SPU BIH) smatra da je održavanje Mise za žrtve Blajburga, pod oblandom vjere, pokušaj revizionizma, jačanja ideje šovinističkih pokreta i oživljavanja Herceg Bosne. To je udar na antifašizam kao istorijsku tekovinu Evrope i evropske Bosne i Hercegovine. 

S druge strane, u jesen ove godine, biće održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Rukovodstvo HDZ BiH osjeća da gubi povjerenje svog glasačkog tijela i da je potrebno "zbiti redove" kako bi osvojili što više glasova, a time i mandata. Najlakši način da se ostvari taj cilj je zloupotreba vjerskih osjećanja pripadnika "svog" naroda. U pomoć je pozvana i vlast iz susjedne zemlje (Hrvatski sabor R Hrvatske - kao pokrovitelj mise) i crkvena vlast (kardinal vrhbosanski, msr Vinko Puljić), što je, po našem mišljenju, retrogradna hrvatska politika prma BiH.

Vratimo se na početak:

Gospodo, iako se u Sarajevu dešavao blajburg (malo slovo "b") od strane ustaša, u periodu od 1941-1945. godine, Blajburg ne stanuje u Sarajevu. Zato bi bilo mudro da ste zaobišli slobodarsko Sarajevo kako mu ne bi povređivali rane iz prošlog vijeka/stoljeća. Sarajevo i Sarajlije praštaju, ali i pamte. Zapisano je da je za vrijeme Drugog svjetskog rata NDH mučki ubila oko 10.000 Sarajlija (Jevreja, Srba, Hrvata, muslimana i pripadnika NOB-e), bez prethodnog suđenja i dokazane krivice.

Nadamo se da će će, ipak, razum prevladati i da politizacija Crkve neće izazvati neželjene reakcije antifašista i njihovih udruženja. Također se nadamo da će penzioneri/umirovljenici, kao najbrojniji pripadnici antifašističkog pokreta, na sve provokacije odgovoriti civilizacijski i demokratski, kako ne bi naškodili suživotu u evropskom Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a što bi nas usporilo na evropskom putu za koji se jednako zalažu i vjernici, i agnostici i ateisti.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'