Regija     | 14.05.2020. 13:36 |

Sve bolja epidemiološka slika u Sloveniji, otvara se i turizam

FENA Agencije

LJUBLJANA, 14. svibnja (FENA) - Epidemiološka situacija povezana s koronavirusom u Sloveniji je sve bolja pa je u četvrtak najavljeno skoro otvaranje svih trgovina u sklopu sve veće relaksacije restriktivnih mjera zaštite, a poduzimaju se i pripreme za pokretanje turizma.

 Gotovo dva mjeseca od uvođenja restrikcija sve bi trgovine trebale od ponedjeljka početi s radom.

 "Istina, epidemiju nismo sasvim zaustavili, ali smo na dobrom putu. Nakon skoro dva mjeseca ukida se značajan opseg dosadašnjih restrikcija za trgovinu i turizam", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani državni tajnik ministarstva gospodarstva Simon Zajc.

 Naglasio je pri tome da od ponedjeljka opet mogu raditi sve trgovine, ukjučujući i velike trgovačke centre. Također, opet smiju raditi lokali i gostionice, ne samo na otvorenim nego i u zatvorenim prostorima, otvaraju se i kuhinje, a stvaraju se i pretpostavke za otvaranje turističkih objekata, prenosi Hina.

 Za sve te djelatnosti vrijedi pravilo da se pri pružanju usluga osigura beskontaktni odnos s potrošačima i gostima ili minimalan kontakt.

 S ponedjeljkom se omogućava i ponovno otvaranje smještajnih kapaciteta za turiste, i to onih s kapacitetom za smještaj najviše 30 gostiju, dok fitness-centri, bazeni i diskoteke ostaju zatvoreni.

 Što se tiče prekograničnog turizma državni tajnik Simon Zajc kazao je u četvrtak na on-line seminaru s turističkim djelatnicima da glavni napor vlade ostaje na otvaranju granica prema tržištima odakle je u Sloveniju dolazilo najviše gostiju.

 Nakon što je u srijedu Europska komisije donijela smjernice za otvaranje turizma, Slovenija će započeti dijalog sa susjednim zemljama, primjerice s Austrijom, pa i Njemačkom, za čije je putnike Slovenija dostupna kopnenim prometom, a nadamo se da će se što prije u dovoljnoj mjeri popraviti i epidemiološka slika u Italiji, poručio je Zajc u obraćanju turističkim djelatnicima.

 Slovenija i Hrvatska već vode intenzivan dijalog o uvjetima za otvaranje međusobne granice za turističke prijelaze. Razgovori se vode na razini predstavnika dvaju državnih zavoda za javno zdravlje te dviju policija, a o suradnji na području otvaranja turizma nedavno su razgovarali hrvatski ministar turizma Gari Cappelli i potpredsjednik slovenske vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek. Međutim, još uvijek je u Sloveniji na snazi mjera sedmodnevne karantene po povratku u zemlju, dok je Hrvatska takve mjere ukinula.

 U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz 984 obavljena testa na koronavirus, potvrđen samo jedan novooboljeli, nije bilo novih smrtnih slučajeva među oboljelima, a broj hospitaliziranih i dalje pada, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

 U bolnicama su trenutno još samo 32 pacijenta s Covidom-19, od čega sedam teže oboljelih na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata zabilježeno je i sedam otpuštenih pacijenata. Broj umrlih među zaraženima i dalje ostaje 103.

 Broj hospitaliziranih zadnjih dana stalno pada i sada je u bolnicama ukupno toliko bolesnika s koronavirusom koliko ih je bilo 16. ožujka, četiri dana nakon što je proglašena epidemija u Sloveniji.

 Prema službenim podacima, aktivno zaraženih je još 46 osoba, a to su oni kod kojih je zaraza testiranjem potvrđena u zadnjih 14 dana, pa su izolirani.

 Uz obavljenih više od 66 tisuća testiranja od početka epidemije do sada je zabilježeno 1465 slučajeva infekcija koronavirusom ukupno, što je nizak stupanja zaraženosti populacije. To je potvrđeno i serološkim testiranjem na nacionalnom uzorku koje je pokazalo da je prokuženo dva do četiri posto slovenske populacije.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo