Bosna i Hercegovina     | 14.05.2020. 11:59 |

Služba za poslove sa strancima - Povećano prisustvo migranata u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Na današnjem sastanku u Službi za poslove sa strancima posvećenom aktuelnoj situaciji povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo analizirano je dosadašnje stanje sigurnosti po tom pitanju, stanje u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj te preduzimanje mjera prema migrantima u uslovima prevencije COVID-a 19.

Konstatovano je da u zemljama okruženja postoji veliki broj migranata, te se prema procjenama u Grčkoj nalazi oko 100.000, a u Srbiji 7.000 do 8.000 migranata.

Popuštanjem mjera prevencije COVID 19 i omogućavanjem njihovog slobodnog kretanja, očekuje se da će značajan broj tih migranata krenuti preko Bosne i Hercegovine ka zemljama EU.

Istaknuta je odlična saradnja Službe za poslove sa strancima, MUP-a KS i Međunarodne organizacije za migracije u osiguranju normalnog funkcionisanja privremenih prihvatnih centara na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz te službe.

Naglašeno je da je u privremenim prihvatnim centrima Usivak i Blažuj trenutno smješteno 2.300 migranata, što predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov na području Kantona Sarajevo.

Sagovornici su se usaglasili da će nastaviti održavati redovne sastanke u cilju rješavanja svih otvorenih pitanja, te održavanja povoljne situacije u kontekstu povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Posjeta delegacije Biroa za borbu protiv terorizma State Departmenta Službi za poslove sa strancima

Provedena akcija pojačane kontrole osoba i smještajnih objekata u Centru Lipa

Laketa i Hurtić razgovarali o migrantskoj situacija u BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana