Bosna i Hercegovina     | 13.05.2020. 17:56 |

BiH na trećem mjesto po najboljoj epidemiološkoj slici na Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević učestvovala je na Konferenciji ministara zdravstva zemalja srednje i istočne Europe sa Narodnom Republikom Kinom 17+1, te istakla da se BiH nalazi na trećem mjestu po najboljoj epidemiološkoj slici slijedom praćenja i rangiranja u Međunarodnoj zajednici za zemlje Balkana.

- Ovaj podatak je objavila Svjetska zdravstvena organizacija u BiH što nas je ohrabrilo da nastavimo na isti način borbu protiv štetnih posljedica korona virusa u BiH - rekla je Gudeljević.

S obzirom na temeljno pitanje konferencije „kako pojačati saradnju protiv pandemije?“ naglasila je da je saradnja ključna tokom globalne pandemije jer svaka država ima neki uspješan način borbe koji može pomoći drugima.

- Znanje je planetarna vrijednost i moramo ju dijeliti. Zdravstvenim djelatnicima u BiH je veoma pomogla video konferencija sa liječnicima iz Kine jer su podijelili znanja i naučene lekcije. Naša zajednička strategija, kroz Inicijativu 17+, koja Kinu povezuje sa zemljama Srednje i Istočne Evrope, mora biti osnaživanje i promoviranje saradnje - zaključila je ministrica Gudeljević.

Osim nje na video konferenciji ministara zdravstva učestvovali su predstavnici Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Latvije, Litvanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Teme sastanka odnosile su se na epidemiološku situaciju u državama učesnicama konferencije, dijagnostička i iskustva u realizaciji tretmana oboljelih od Covid-19 te presjek balansa između društvenih i ekonomskih aktivnosti u vremenu pandemije Corona virusa, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana