Bosna i Hercegovina     | 13.05.2020. 17:05 |

INZ sačinio preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica sačinio je plakat, brošuru i kratki video, koji trebaju biti na usluzi vlasnicima, osoblju i gostima ugostiteljskih objekata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme aktivnih mjera zaštite od novog koronavirusa.

Brošura s preporučenim koracima je u elektronskoj PDF formi, obzirom da bi printanjem materijala i njegovom distribucijom upravo bila prekršena pravila koja su u njoj navedena, a to je da se ne dozvoli "razmjena" i doticanje papira, računa ili jelovnika između više osoba, a time i znatno uveća mogućnost širenja Covid-19.

Između ostalih, date su preporuke o dezinfekcionim barijerima, dezinfekciji ruku, stolova i drugih površina, te date jednostavne preporuke kako za goste, tako i za osoblje i vlasnike. 

Osim neophodne distance, razmaka između stolova, broja osoba za jednim stolom, upotrebe menija/jelovnika, pribora, kao i neophodnosti dez-barijera i dezinfekcionih sredstava, preporučeni su i načini plaćanja, korištenja wc-a, date su preporuke o čišćenju podova, površina, bacanju otpada i slično.

Također, osim općih obaveza poslovanja u skladu sa zakonskom regulativom i mjerama koje proističu iz nje (zdravstveni nadzor, sanitarni pregled, edukacija, dobra higijenska praksa, DDD, HACCP) navedeno je da rad treba uspostaviti i organizovati prema mjerama i preporukama, a radi sprečavanja širenja infekcije Covid-19.

Svi materijali su besplatno dostupni za neograničeno preuzimanje, printanje i daljnju distribuciju svima kojima mogu biti od koristi. U materijalima koji su publicirani danas nalazi se i "loop" ("beskonačni") video u HD rezoluciji, u kojima se u nekoliko koraka daju osnovne preporuke gostima, a moguće ga je koristiti na plejerima i DVD-ovima u objektima i baštama, saopćeno je iz INZ-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo