Ekonomija     | 13.05.2020. 15:58 |

Porezna uprava FBiH - Obavještenje o primjeni 'Korona zakona'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Porezna uprava FBiH objavila je da je shodno Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica na linku http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/zakoni/54fb9-zakon-o-ublazavanju-negativnih-ekonomskih-posljedica.pdf sačinila i na svojoj web stranici objavila Uputstvo o načinu podnošenja zahtjeva i potrebnoj dokumentaciji za subvencioniranje doprinosa, na linku http://pufbih.ba/v1/public/upload/files/834e9-uputstvo_o_nacinu_podnosenja_zsd.pdf.

Također, Uprava je sačinila Zahtjev za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja - Obrazac – ZSD na linku http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/obrasci/cfaa3-obrazac_zsd-final_form2.pdf i Uputstvo za popunjavanje Zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja Obrazac – ZSD na linku http://pufbih.ba/v1/public/upload/files/Uputstvo_za_ZSD(1).pdf.

Navedena Uputstva i Zahtjev se nalaze na web stranici Porezne uprave FBiH u dijelu Obrasci i Zakoni.

Obrazac - ZSD je objavljen u PDF formatu koji je editabilan, tako da ga je moguće popuniti u elektronskom obliku, odštampati, potpisati i ovjeriti pečatom obveznika ili popuniti i ručno, odštampati i dostaviti nadležnoj poreznoj ispostavi prema sjedištu podnosioca zahtjeva.

Uprava je obavijestila porezne obveznike da imaju pravo na subvencioniranje doprinosa ako ispunavaju sljedeća dva uslova - da su izmirili obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno sa februarom 2020. i da imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019.

Preduslov za uspješnu obradu zahtjeva tj.  Obrasca – ZSD da su plaćene obaveze po osnovu doprinosa i poreza na dohodak zaključno sa mjesecom 02/2020. i da su podneseni ispravni mjesečni obrasci MIP-1023, 2001/2001-A ili 2002/2002-A za mjesec za koji se traži subvencija.

- Stoga pozivamo porezne obveznike koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa na isplaćene plaće zaključno sa 02/2020., to učine prije podnošenja zahtjeva i tako uz uslov pada prometa od 20 posto i više ostvare pravo na subvenciju. Porezni obveznisi koji ne izvrše uplatu doprinosa zaključnio sa 02/2020. neće ostvariti pravo na subvenciju iako imaju pad prihoda od 20 posto i više, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U FBiH u periodu januar-mart uplaćeno 1.945.383.748 KM javnih prihoda

Porezna uprava FBiH uputila javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2023.

Povećana naplata javnih prihoda u FBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'