Bosna i Hercegovina     | 13.05.2020. 13:11 |

Briefing BiH: U martu i aprilu objavljen znatno manji broj tendera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - U martu i aprilu ove godine u Bosni i Hercegovini je objavljeno 26,5 posto manje tendera, nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima kojima raspolaže Briefing, agencija za praćenje i analizu tendera, u posmatranom periodu 2020. godine objavljeno je 4.519 tendera, a u istom periodu prošle godine objavljena su 6.143 tendera.

U aprilu 2020. objavljeno je 2.010 tendera, dok je u istom mjesecu 2019. godine izašlo 3.110 tendera, što je smanjenje za 35,4 posto.

- Briefing prati više od 2.500 izvora u okviru servisa za praćenje tendera i primijetili smo znatan porast broja objava u pregovaračkom postupku. Analizirajući podatke ustanovili smo da je u 2020. godini 41,5 posto više pregovaračkih postupaka nego prethodne godine - ističe direktor Briefinga BiH Tarik Džaferović.

Shodno epidemiološkoj situaciji, prednjači nabavka sredstava za dezinfekciju i medicinske opreme.

- Tako su ove godine do kraja aprila objavljena 172 pregovaračka postupka za nabavku medicinskih sredstava a prošle godine samo 38. Ova vrsta postupaka i ne mora biti objavljena, tako da ih je sigurno bilo i više - precizira Džaferović.

Prema aktuelnom Zakonu o javnim nabavkama BiH, pregovarački postupak se koristi prema izričitim uslovima i kao izuzetak ukoliko nije moguće provesti otvoreni ili konkurentski postupak.

- Uz tendere za medicinske ustanove, objavljene ostale javne nabavke su bile raznolike ali i uobičajene - navodi Briefing u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, nabavljani su alati, oprema za vrtiće, usluge čišćenja grafita za fasada, audio i video oprema, mobiteli, motorna vozila, duhanski proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, te ostale razne robe, radovi i usluge.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta