Svijet     | 13.05.2020. 10:57 |

Austrijsko-njemačka granica biće potpuno otvorena za mjesec dana

FENA Internet

BEČ, 13. maja (FENA) - Austrija je u srijedu saopćila da će se njihova granica s Njemačkom u potpunosti otvoriti za mjesec dana, što je jedan od prvih velikih koraka za ponovno otvaranje kopnenih granica širom EU-a koje su zatvorene zbog suzbijanja širenja koronavirusa.

Austrijski konzervativni kancelar Sebastian Kurz nastoji da ponovo otvori granice sa zemljama koje imaju slično nisku stopu zaraze. Austrija radi na ponovnom otvaranju granica sa Švicarskom, Lihtenštajnom i "susjednim istočnoevropskim zemljama", saopćio je njegov ured, prenosi Reuters.

- Od 15. maja postojat će samo provjere na licu mjesta na njemačko-austrijskoj granici. Potpuno otvaranje granice uslijediće 15. juna - navodi se u saopćenju iz Kurzovog ureda.

Ministrica turizma Elisabeth Koestinger rekla je za TV stanicu ORF da će u sklopu prvog popuštanja mjera biti omogućene porodične posjete i poslovna putovanja.

Slobodno kretanje po Evropi jedno je od obilježja EU i od ključnog je značaja za kulturne veze i oživljavanje turističke industrije. Očekuje se da će izvršna vlast bloka, Evropska komisija, u srijedu pozvati zemlje članice da poduzmu postepene korake za ponovno otvaranje granica.

Austrija i Njemačka uvele su restriktivne mjere na samom početku epidemije i prošle su relativno dobro, s nižim brojem smrtnih slučajeva po glavi stanovnika od mnogih evropskih zemalja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo