Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 15:20 |

Delegacija Općine Centar obišla gradilišta zgrada za smještaj interno raseljenih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Delegacija Općine Centar Sarajevo obišla je danas gradilište na Šipu gdje su u toku završni radovi na izgradnji zgrade u kojoj će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata sa područja te općine i gradilište gdje je u toku izgradnja zgrade kolektivnog stanovanja za 24 interno raseljene i socijalno ugrožene porodice s područja općine.

Za realizaciju treće faze izgradnje zgrade za ruševince, na osnovu ugovora kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i generalni direktor angažovane građevinske firme "ITC Zenica" Suvad Isaković, Općina Centar je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 768.750 KM.

Općina Centar je za realizaciju svih faza ovog projekta, u kojem će biti 23 stambene jedinice za smještaj onih koji imaju status "ruševinaca", iz svog budžeta izdvojila 1.690.000 KM, saopćeno je iz te općine.

Ajnadžić je potpisao i ugovor sa predstavnikom firme "Konkrit" d.o.o. Sarajevo, koja je zadužena za nadzor pomenutih radova. Ovo je drugi objekat čiju izgradnju finansira Općina Centar koja je prethodno realizovala izgradnju zgrade u Ulici Sepetarevac za smještaj 15 "ruševinaca", a za šta je iz svog budžeta izdvojila 1.200.000 KM.

Kada je riječ o zgradi za raseljene i socijalno ugrožene porodice za realizaciju prve faze ovog projekta Općina Centar je izdvojila oko 800.000 KM i to za izradu projektne dokumentacije i geotehničkog izvještaja, pribavljanje svih potrebnih saglasnosti, kupovinu zemljišta, plaćanje naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, rente i skloništa, pribavljanje urbanističke i građevinske dozvole. Ostatak sredstava za izgradnju zgrade obezbijedilo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Radovi na izgradnji zgrade u kojoj će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata sa područja općine Centar privode se kraju. Slijedi je vanjsko uređenje, tehnički prijem objekta te izdavanje upotrebne dozvole, a nakon toga i raspisivanje javnog poziva za odabir korisnika.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana