Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 15:13 |

Reprezentativni sindikati predložili VMBiH fiskalne mjere za savladavanje krize

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Sindikat Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje (SUINO), u suradnji s druga dva reprezentativna sindikata institucija Bosne i Hercegovine, Sindikatom državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i Savezom sindikata policijskih organa u BiH, obratio se predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltija s prijedlogom fiskalnih mjera za savladavanje krize izazvane koronavirusom i prijedlogom ušteda u proračunu-budžetu BiH. 

Između ostalog, reprezentativni sindikati su pozvali Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH da pokažu društvenu odgovornost i izvrše korekciju previsokih primanja imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH; da izvrše ostale korekcije raspodjele sredstava iz proračuna, na drugim sintetičkim pozicijama, istovremeno vraćajući osnovicu za plaće na nivo iz 2012. godine za zaposlene u institucijama BiH.

Također, da ne dozvole ponavljanje situacije iz krizne 2009. godine, od koje se ni do danas nismo oporavili, te da razmotre uključivanje ekonomskih stručnjaka, zaposlenika u institucijama BiH, za kreiranje zakonskih mjera u savladavanju postojeće krize, a u cilju spašavanja ekonomije - saopćeno je iz Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje.

Reprezentativni sindikati su pozvali Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH i da imenuju predstavnike resornih ministarstava BiH u zajednički pregovarački tim s predstavnicima reprezentativnih sindikata, radi provođenja daljih aktivnosti vezanih za utvrđivanje realnih koeficijenata za plaće, te otvaranje procesa kolektivnog pregovaranja - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo