Svijet     | 12.05.2020. 13:36 |

Libijska vojska uništila dvije cisterne za gorivo Haftarovih snaga

FENA Internet

TRIPOLI, 12. maja (FENA) - Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije su u zračnom napadu uništile dvije cisterne za gorivo koje su pripadale nelegitimnim snagama koje predvodi Khalifa Haftar.

Muhammed Qununu, glasnogovornik naoružanih jedinica Vlade nacionalnog jedinstva, je saopćio da je napad izveden na regiju Suveyrif.

Qununu je napomenuo da su neka područja na zapadu i u centralnom djelu Libije proglašena vojnim zonama te da se neće dozvoliti prilaz ratnim vozilima i cisternama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Haftar je početkom maja intenzivirao napade na civile nakon što je libijska vojska nedavno stekla značajnu prednost i nanijela velike gubitke njegovim militantima.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je s vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju ima podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Ukrajina raspoređuje trupe na 'povoljnije položaje' u Avdijevki

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu