Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 12:52 |

Dodik: SNSD zatražio ukidanje vanrednog stanja u RS, Vlada odlučuje u četvrtak

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12. maja (FENA) – Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je da je SNSD, kao najveća politička partija u Republici Srpskoj, danas zatražio od premijera Radovana Viškovića da pokrene inicijativu za ukidanje vanrednog stanja u tom bh. entitetu, koje je uvedeno u aprilu zbog pojave koronavirusa.

Vlada će, kaže Dodik, to pitanje razmatrati na narednoj sjednici.

- To će biti u četvrtak, 14. maja, kada je sjednica Vlade, a u narednim danima i Narodna skupština RS će donijeti odluku o ukidanju vanrednog stanja - rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ostat će na snazi vanredna situacija zbog, kako je dodao, mogućnosti uvođenja nekih mjera, ukoliko epidemija virusa korona ponovo eskalira.

Dodik je danas, prisustvujući u Kasarni "Kozara" obilježavanju Dana Vojske RS (VRS) i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ponovio tvrdnje da je ukidanje VRS bila greška, ali da je svjestan "okolnosti i pritisaka koji su doveli do toga".

VRS je postojala do januara 2006., nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dodik je dodao i da srpski narod neće zaboraviti NATO bombardovanje tokom rata u BiH, kao i da će nastaviti slaviti Dan osnivanja VRS.

Komandant Trećeg pješadijskog (RS) puka OS BiH Milan Radojičić podsjetio je danas da taj puk čuva tradiciju VRS.

Obilježavanju 12. maja - Dana VRS i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH prisustvovala je entitetske predsjednica Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i drugi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Predstavnici stranaka parlamentarne većine sastali se u Sarajevu

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo