Ekonomija     | 12.05.2020. 12:54 |

Bešić: Gradsko vijeće Zenica je nastojalo pomoći Zenicatransu

FENA Saopćenje

ZENICA, 12. maja (FENA) - Sastanak Radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenica zakazan je za 14. maj, a na dnevni red sastanka će biti uvršten i dopis Sindikata radnika Zenicatransa, saopćila je predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Diana Bešić povodom akteulne situacije u ovom preduzeću.

U odgovoru radnicima Zenicatransa Bešić podsjeća da je u 2019. godini Gradsko vijeće Zenica nekoliko puta raspravljalo o tom javnom preduzeću, te je donijelo i odgovarajuće zaključke s ciljem pomoći u nastavku rada preduzeća.

Gradsko vijeće je, kako dodaje Bešić, odbilo i prijedlog gradonačelnika da se formira novo preduzeće „Autobuska stanica Zenica“ kao i javno-privatno partnerstvo, smatrajući da će u tom slučaju većina radnika ostati bez posla, a Zenica bez svog javnog prijevoza.

- Napominjemo da gradonačelnik nije izvršio nijedan zaključak Gradskog vijeća Zenica u vezi s JKP Zenicatrans d.o.o. Zenica iz 2019. godine, a što je bio obavezan učiniti. Zbog toga je predsjedavajuća zajedno s još dva člana Radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenica, poslala Informaciju o neizvršavanju zaključaka Gradskog vijeća svim relevantnim institucijama, kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i u Federaciji BiH - navodi se u saopćenju.

Nažalost, kako se dodaje, institucije su se ili proglasile nenadležnim ili nisu dobili nikakav odgovor.

-  Nakon toga su SDA, ASDA i SBB  sačinili zajednički amandman na prijedlog budžeta Grada Zenica za 2020. godinu u kome se tražilo tri miliona KM za oporavak preduzeća. Svi smo bili svjedoci turbulentnih dešavanja u vezi s prijedlogom budžeta za 2020. godinu, odnosno nemogućnosti vijećnika da se o istom izjašnjavaju. Nakon što je postignut dogovor o prijedlogu budžeta između gradonačelnika i određenih  vijećnika, u kome je bilo predviđen jedan milion KM za Zenicatrans, vijećnici SDA i ASDA su i na taj prijedlog budžeta uložili amandman tražeći još 1,5 miliona za preduzeće, međutim taj amandman na sjednici Gradskog vijeća od 28. februara nije podržan dovoljnim brojem glasova, tako da nije usvojen - navodi se u saopćenju.

Do danas je, kako se dodaje, „gradonačelnik isplatio određeni iznos preduzeću za zaostale plate iz prošle godine, ali je to daleko od miliona KM koje su određene budžetom, a sudeći po njegovim izjavama, ostatak novca im ne namjerava isplatiti“.

-  Ukoliko je tačna informacija da su linije Zenicatransa i Autobuska stanica date privatnim firmama na upravljanje, to je učinjeno bez znanja i saglasnosti Gradskog vijeća - navodi predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Diana Bešić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U okviru operativne akcije 'Zenicatrans' okončani pretresi na 11 lokacija

Sindikat Zenicatransa dobio sudski spor protiv Gradske uprave Zenica

Predsjedavajuća GV Zenica traži odgovore od gradonačelnika o nabavci opreme

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu