Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje

Izetbegović razgovarao sa Lajčakom: Podrška za evropsku inicijativu Predsjedništva BiH  

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonom sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom. 

Lajčak je Izetbegovića izvjestio o zadacima i aktivnostima u okviru svoje nove dužnosti na poziciji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, kao i za pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, te je izrazio svoj optimizam u rješavanju brojnih pitanja kojima će se u budućnosti posvetiti. Istaknuo je posvećenost podršci Bosni i Hercegovini koja će i od strane međunarodne zejdnice biti jača posebno nakon slabljenja restriktivnih mjera vezanih za ograničavanje putovanja uvedenih zbog pandemije. 

Tema razgovora je bila i situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa, kao i napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.  

Sagovornici su pozdravili poruke sa nedavno održanog samita Evropska unija – Zapadni Balkan kojima je potvrđena čvrsta evropska perspektiva Bosne i Herecgovine i regiona. 

Lajčak je pozdravio novu inicijativu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i radne grupe s ciljem ubrzavanja evropskog puta i intenzivnijeg provođenja 14 prioriteta Evropske komisije. 

Istaknuto je da bi dobijanje kandidatskog statusa predstavljalo snažnu pozitivnu poruku kada je u pitanju evropski put BiH.

SDA
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.