Bosna i Hercegovina     | 11.05.2020. 14:04 |

Radojičić: Život se polako vraća u normalu, ali potrebne mjere zaštite

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11.maja (FENA) - Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, tokom obilaska više poslovnih subjekata koji su danas ponovo počeli s radom, kazao je da se život polako vraća u normalu.

-Gradski kontrolni organi ovih dana će da djeluju edukativno, odnosno da savjetuju i da pomognu svim subjektima, s obzirom na to da je svaka djelatnost regulisana posebnim uputstvom koje je izdao Institut za javno zdravstvo RS. Bit će tu sigurno pitanja i dilema dok se sve ne ustali u ovom novom režimu rada - istakao je Radojičić.

Apelovao je na građane da i dalje sprovode mjere lične zaštite i drže distancu prilikom komunikacije, saopćeno je iz Gradske uprave.

Zaključkom Štaba za vanredne situacije u RS produženo je i radno vrijeme privrednih subjekata.

-Vraćamo se u normalno radno vrijeme svih subjekata, s tim da se radno vrijeme, prema zaključku Republičkog štaba, mora uskladiti na način da radnici mogu doći svojim kućama prije početka policijskog sata - kazao je Radojičić.

Svi subjekti, koji su poslije ublažavanja mjera danas počeli sa radom dužni su da se pridržavaju posebnih uslova koje je uputstvima propisao Institut za javno zdravstvo RS.

Radenko Danilović iz jednog frizerskog salona u Banjoj Luci, koji je počeo s radom, kaže da primjenuju sve propisane mjere, od onih koji se odnose na higijenu pa do neophodnog razmaka od dva metra između svakog klijenta u salonu.

Banjalučki parkovi, izletišta i teretane u prirodi, koje je Gradski štab zatvorio prije više od mjesec dana, od danas su ponovo otvoreni.

Ta javna mjesta bila su ograđena i zabranjena za korištenje od 3. aprila, kako bi se spriječila okupljanja građana i potencijalno širenje virusa korona. I dalje je obavezno korištenje zaštitnih maski u javnom prostoru.

Od danas je u funkciji i javni prijevoz u Banjoj Luci, sa redukovanim režimom, prevashodno namijenjen prijevozu radnika.

S ciljem zaštite putnika i voznog osoblja od prenošenja virusa, upotreba rukavica i maski je obavezna, a maksimalna popunjenost autobusa će biti do 50 posto predviđenog kapaciteta.

Nakon pauze od gotovo dva mjeseca, zbog epidemije korona virusa, danas su sa radom u RS počeli ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, javni prijevoz, ustanove predškolskog obrazovanja, privatne stomatološke ordinacije...

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom