Bosna i Hercegovina     | 11.05.2020. 13:17 |

Preminuo optuženi za zločine u Mostaru Marinko Šunjić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja FENA) - Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio krivični postupak protiv Marinka Šunjića, koji se optužnicom Tužilaštva skupa sa još devet osoba teretio za zločine počinjene na području Mostara, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Šunjiću se ranije sudilo za zločin protiv čovječnosti sa Juretom Kordićem, Draženom Lovrićem, Dariom Sušcem, Nedžadom Tinjakom, Nuhanom Šikalom, Dariom Mihaljem, Stankom Škobićem, Tomislavom Ančićem i Slavkom Golomcem.

Svi optuženi su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Optužnica ih tereti za zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara, počinjena tokom 1992. i 1993. godine, čime su, kako je navedeno, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Šunjića je optužnica teretila da je u septembru 1993. u zgradi policije HVO-a koja se nalazila na putu prema naselju Salakovac skupa sa više osoba silovao zaštićenu svjedokinju “B” koje je prethodno bila dovedena iz logora “Vojno”.

U tom predmetu je ranije odvojen postupak protiv Neđada Ćorića, a potom i obustavljen zbog smrti optuženog u julu 2019.

BIRN BiH je ranije pisao da je u proteklih pet godina 20-ak osoba protiv kojih je Državni sud potvrdio optužnice preminulo prije izricanja konačne presude zbog čega su krivični postupci protiv njih obustavljeni.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo