Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 17:28 |

Banjalučki 'Vodovod' - Voda zdravstveno bezbjedna, cvjetanje algi bezopasno

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9. maja (FENA) – Iz Banjalučkog "Vodovoda“ danas su saopćili da su laboratorijski rezultati pokazali da je voda za piće zdravstveno bezbjedna te da su promjene u akumulaciji Bočac prouzrokovane "cvjetanjem algi".

Dodaju da se "cvjetanje algi" povremeno javlja i nikada do sada nije uticalo na kvalitet vode rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija.

-Laboratorijski rezultati su pokazali da je voda za piće na vodozahvatu Novoselija zdravstveno bezbjedna – naveli su u saopćenju i istakli da ovaj put nisu registrovane nikakve promjene u kvalitetu sirove vode, a nema uticaja ni na kvalitet vode za piće.

Svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju prvoj i drugoj klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, u koju spada i voda rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija.

Taj vodozahvat, sa kojeg se zahvata sirova voda rijeke Vrbas za prečišćavanje u vodu za piće, nalazi se nizvodno, na velikoj udaljenosti od akumulacije Bočac.

Iz Gradske uprave su ranije saopćili da je vodna inspekcija, zajedno sa tehnolozima banjalučkog "Vodovoda“, izuzela uzorke vode iz rijeke Vrbas na području hidroakulumacije Bočac, nakon što je primijećena promjena boje vode na lokaciji kod restorana "Mandiko“.

Uzorci su predani na obradu u laboratoriju "Vodovoda“, kako bi se utvrdilo o kakvoj promjeni je riječ i da li ona, eventualno, može uticati na kvalitet vode u Vrbasu.

Prema procjenama stručnjaka, najvjerovatanije se radi o bezopasnoj prirodnoj pojavi, odnosno cvjetanju smeđih algi, što se dogodilo i u maju prošle godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

EU, bilateralni donatori i EBRD u partnerstvu sa Gradačcem podržali obnovu vodovodne mreže

Brčko: JP Komunalno konačno počinje preuzimanje lokalnih vodovoda

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta