Svijet     | 09.05.2020. 14:35 |

UN ne može donijeti rezoluciju o koronavirusu zbog spora između Kine i SAD-a

FENA Internet

NEW YORK, 9. maja (FENA) - Sjedinjene Države usprotivile su se predloženoj rezoluciji UN-a o pandemiji koronavirusa nakon što su diplomate rekli da je došlo do spora oko direktnog spominjanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WHO je pitanje rastućeg spora između dviju glavne svjetske ekonomske sile. Prigovor Sjedinjenih Država na rezoluciju Vijeća sigurnosti koji su izradili Francuska i Tunis odražava rastuće tenzije između Washingtona i Pekinga i očite razlike unutar Trumpove administracije.

Također ostavlja najutjecajnije tijelo UN-a nemoćnim da reaguje na najveću krizu s kojom se svijet suočava i nemogučnošću da podrži poziv glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa od 23. marta za globalnim prekidom vatre kako bi se suzbila pandemije Covida-19. Diplomate su rekle da se svih 15 članova Vijeća sigurnosti slažu s pozivom Guterresa i to je glavna tačka rezolucije, prenosi Associated Press.

Međutim, Sjedinjene Države i Kina, stalne članice Vijeća koje imaju pravo veta, u sporu su skoro sedam sedmica zbog spominjanja WHO u rezoluciji.

Predsjednik Donald Trump obustavio je finansiranje WHO-a početkom aprila, optuživši UN-ovu zdravstvenu organizaciju da nije spriječila širenje virusa kad se prvi put pojavio u Kini, rekavši da "mora odgovarati" za to, optužujući WHO da podilazi Pekingu.

Kina snažno podržava WHO i insistira na tome da se organizacije uključi u pozivu na globalno djelovanje protiv Covida-19, dok su SAD insistirale da se ne spominje WHO i referenca na "transparentnost" vezano za pandemiju Covida-19, čemu se Kina protivi.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana