Regija     | 09.05.2020. 12:42 |

Slovenija: Četiri novooboljela i još jedan umrli od covida-19

FENA Agencije

LJUBLJANA, 9. svibnja (FENA) - U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 1176 testova na koronavirus otkrivena četiri nova slučaja zaraze, pe se ukupan broj oboljelih od covida-19 popeo na 1454, objavila je u subotu slovenska vlada.

 Još jedna oboljela osoba je umrla, čime se broj preminulih povećao na ukupno 101.

 Pritisak na bolnice i dalje se smanjuje, pa je trenutačno hospitalizirano 43 oboljelih od Covida-19, što je četiri manje nego prethodnog dana, a manji je i broj teže oboljelih na intenzivnim odjelima - trenutačno ih je ukupno 10, prenosi Hina.

 Do sada je u Sloveniji napravljeno ukupno 62.203 testova na novi koronavirus. To vlada uzima kao dokaz da je Slovenija  među najuspješnijim zemljama u suočavanju s epidemijom po kriteriju broja testiranih u odnosu na broj stanovništva.

 Kao uspjeh Slovenije ističe se i to što je u rekordnom roku i među prvima uspjela provesti tzv. serološka ispitivanja uzoraka krvi na nacionalnom uzorku stanovništva. Ta su ispitivanja pokazala da je u kontaktu s virusom bilo od dva do četiri posto ukupne populacije, što je relativno nizak stupanj prokuženosti stanovništva kod kojeg su se razvila antitijela na koronavirus.

 U ponedjeljak se u Sloveniji s obzirom na dosadašnje dobre rezultate u obuzdavanju epidemije ponovo otvara javni autobusni i željeznički promet, ali uz stroge mjere socijalne distance među putnicima, higijenske uvjete i sa znatno smanjenim dopuštenim  brojem putnika u vozilima.

 Pod istim strogim uvjetima najavljuje se i skoro ponovno otvaranje obrazovnog sustava koji se do sada odvijao na daljinu, sa smanjenim brojem učenika u razredima i naputcima kako će se odvijati nastava.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta