Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 12:33 |

Ivancov i zvaničnici RS u Banjoj Luci obilježili Dan pobjede nad fašizmom

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9. maja (FENA) - Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov rekao je danas da je uvjeren da će se pobijediti i trenutne teške okolnosti usljed infekcije koronavirusom u cijelom svijetu.

Ivancov i zvaničnici bh. entiteta RS danas su na Trgu palih boraca NOR-a u centru Banje Luke položili vijenac na spomenik žrtvama fašizma, a u povodu obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

-Prije 75 godina zajedno smo pobijedili fašizam. I danas smo isto zajedno i zajednički rješavamo one zadaće koje stoje ispred nas, naših zemalja i ispred Evrope - rekao je Ivancov.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ukazao je u izjavi novinarima da je pobjeda nad fašizmom značajna za cijeli svijet, kako bi se sačuvale osnovne vrijednosti humanizma, slobode i jednakosti.

-To je bilo moguće, jer su narodi Sovjetskog Saveza, kao i narodi Jugoslavije, a najviše srpski, dali nemjerljive žrtve za slobodu. Da nije bilo te žrtve ne bi ni danas slavili slobodu Evrope – dodao je Dodik.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je istakla da se s poštovanjem moramo sjećati onih koji su dali svoj život za slobodu u Drugom svjetskom ratu te u borbi protiv fašizma.

-Evropa je izvukla jednu veliku pouku iz Drugog svjetskog rata i nakon toga uspostavila novi način funkcionisanja i zajedništva na svom prostoru i u tom smislu treba razumjeti zašto se Dan pobjede nad fašizmom obilježava i kao Dan Evrope – podsjetila je Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je dodao da ovaj datum treba da se obilježava, pamti i prenosi na nove generacije kako se zlo fašizma ne bi ponovilo.

Polaganju vijenaca prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić, poslanici, ministri i predstavnici boračkih organizacija, a zbog epidemije virusa korona ove godine izostalo je prisustvo građana i prigodan program.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'