Svijet     | 08.05.2020. 21:09 |

EK-Poziv zemljama EU i Šengenske zone da produže 30 dana ograničenje putovanja

FENA Internet

BRISEL, 8. maja (FENA) - Evropska komisija pozvala je zemlje Evropske unije i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primjenjuje se na vanjskim granicama EU-a, obuhvatajući zemlje Šengena koje su van Unije (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), prenosi Al Jazeera Balkans.

Iz EK-a poručuju da je, bez obzira na prvobitne korake država članica EU-a ka popuštanju mjera protiv koronavirusa i bolesti Covid-19, "situacija i dalje krhka - kako u Evropi, tako i širom svijeta".

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson ponavlja da je neophodan koordiniran i postepeni pristup za funkcioniranje šengenskog bezviznog prostora.

- Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće biti postepeno ukinuta prije nego što uklonimo ograničenja na vanjskim granicama i osiguramo pristup građanima koji ne dolaze iz EU-a - poručila je Johansson.

Evropski komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Schinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje koronavirusa.

- Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svijetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mjere ukidaju u različitim fazama - rekao je Schinas.

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocjenjuju da djelovanje na vanjskim granicama može biti djelotvorno samo ako ga provode sve države EU-a i šengenske države na svim granicama.

Evropska komisija je, u okviru mjera za zaustavljanje širenja Covida-19, 16. marta prvi put pozvala članice EU-a i šengenske zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mjera produžena je 8. aprila na dodatnih 30 dana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Belgijsko predsjedništvo EU i Evropska komisija pozivaju na hitnu akciju za zaštitu prava palestinske djece

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Ćudić: BiH mora iskoristiti novi zamah na evropskom putu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo