Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 17:05 |

Svih 16 novozaraženih u ZDK-u potiče iz maglajskog klastera

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 8. maja (FENA) – Broj zaraženih koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu drugi dan uzastopno raste dvoznamenkastom cifrom, a nakon jučerašnjih 11 te današnjih 16 novozaraženih, ukupan broj osoba koje su u tom kantonu bile pozitivne na Covid-19 povećao se na 227.

Sa današnjih 14 novozaraženih osoba, Maglaj je lokalna zajednica u kojoj je otkriveno ukupno 135 ili više od dvije trećine zaraženih u ZDK. Dva slučaja zaraze danas su otkrivena i u Žepču, a riječ je također o zarazama koje potiču iz maglajskog klastera pa je broj zaraženih u toj općini narastao na 19.

-To su lica koja su izolovana ranije, a sada su testirani i stigli su njihovi nalazi. Već su neki od njih smješteni u našem izolatoriju, gdje će svi biti i smješteni te podvrgnuti liječenju. Danas je još nekoliko osoba i otpušteno kao izliječeno te upućeno na tretman u kućnim uslovima. Puno više ćemo ih otpustiti početkom naredne sedmice - najavljuje načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević. 

Navodi da se bez 16 novootkrivenih, na tom odjelu trenutno se liječi 20, a 81 pozitivna osoba nalazi se u izolatoriju depadansa KBZ-a. Niko od njih nije životno ugrožen niti je na respiratoru. Do sada je izliječeno i otpušteno oko 90 osoba u tom kantonu, u kojem još niko nije preminuo od posljedica infekcije Covida-19.

Pod zdravstvenim nadzorom je 2.725 osoba, a tokom protekla 24 sata nije bilo kršenja zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom