Regija     | 08.05.2020. 16:37 |

Novinari traže reakcije vlasti u povodu prijetnji kolegici tjednika 'Vreme'

FENA Agencije

BEOGRAD, 8. svibnja (FENA) - Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" pozvala je državne organe Srbije da žurno reagiraju u povodu prijetnji smrću koje su, kako se navodi, u petak ujutro na društvenim mrežama upućene novinarki tjednika "Vreme" Jovani Gligorijević.

Navodeći da Jovana Gligorijević slične prijetnje dobiva od 2016. godine, grupa je upozorila da je njena obitelj bila "izložena na portalu Istraga koji je stvoren za obračun sa nezavisnim novinarima, a prije svega novinarkama", prenosi Beta.

"Njezini osobni podaci, uključujući kućnu adresu i JMBG bili su javno objavljivani. Gligorijević je sve prijetnje uredno prijavljivala Tužiteljstvu za visokotehnološki kriminal, kao i Radnoj grupi za sigurnost novinara. Iako do danas nije pozvana da da izjavu povodom prijašnjih prijetnji, niti je itko za njih snosio sankcije, istim organima prijavila je i prijetnju koju je primila i danas", navedeno je u priopćenju.

Zaštitu vlasti za novinarku Jovanu Gligorijević traži i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) te Udruženje novinara Srbije (UNS).

Oni su osudili pretnju koju je pomoćnica glavnog urednika tjednika "Vreme" Jovana Gligorijević dobila na društvenoj mreži Instagram i zatražili da Tužiteljstvo identificira osobu koja joj je prijetila, i pokrene postupak protiv nje.

Podsjećaju da je ta novinarka već godinama izložena prijetnjama i pritiscima zbog pisanja o ženskim pravima, vakcinisanju te ugrožavanju ljudskih prava.

NUNS podsjeća da je broj napada i pritisaka na novinare naglo porastao. Naime, u prva četiri mjeseca ove godine to udruženje je zabilježilo 29 napada i 42 slučaja pritiska.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Bruxelles: Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije završio bez konkretnih rezultata

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu