Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 15:15 |

Od Covid-19 uspješno izliječeno 56 građana Unsko-sanskog kantona

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 8. maja (FENA) - Članovi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) potvrdili su da je od oboljenja COVID-19 uspješno izliječeno 56 građana tog kantona. Prezentirana je i informacija kako je do sada ukupno testirano 2460 osoba, a evidentirana su 102 pozitivna rezultata.

-Trenutno imamo 39 oboljelih građana, a sedam smrtnih slučajeva je nažalost povezano s koronavirusom. Smanjili smo i broj zaraznih klastera, s obzirom da ih je sada 10. Najviše aktivnih je još uvijek u Bihaću i Sanskom Mostu, po tri - kazala je specijalista epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću hospitalizirana su četiri pacijenta pozitivna na koronavirus, a u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti je i jedna osoba pod sumnjom.

Kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović istakla je i da je počelo testiranje zaposlenih i štićenika domova za starije osobe na području kantona.

-Uzeti su uzorci u nekoliko domova u Bihaću, Cazinu i Sanskom Mostu, međutim zbog velikog broja testiranja, ovaj proces će potrajati nekoliko dana. Pratimo situaciju i u migracionim centrima, te po potrebi testiramo korisnike usluga. Na svu sreću, svi dosadašnji testovi su bili negativni - rekla je Ćemalović.

Potvrđeno je i da su UNDP i Delegacija Evropske unije u BiH osigurali sredstva za nabavku tri respiratora za potrebe Unsko-sanskog kantona, te je izražena nada kako će ova medicinska oprema uskoro i stići na sjeverozapad Bosne i Hercegovine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Sattler i Lungarotti u Bihaću otvorili obnovljeni Odjel dječije kirurgije

Bihaćka bolnica uvodi softver za automatizirano formiranje listi čekanja pacijenata

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije