Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 14:46 |

Lazić: Volonteri najveći heroji ovog vremena

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta 8. maja obilježavaju Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Taj datum se obilježava u znak rođenja Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Ujedno ovim datumom počinje i Nedelja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja. 

- Ove godine na Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca slavimo snagu i rezultate naše globalne mreže, kao i doprinos našeg osoblja i volontera u borbi protiv pandemije korana virusa. Naši volonteri su najveći heroji ovoga vremena. Heroji koji rade iz čiste ljubavi prema drugima. Svaka čast drugim herojima, ali mogu reći da su naši volonteri diplomirani heroji, koji nesebično daju sebe rizikujući da u ovakvim teškim situacijima, bez osiguranja i bez finansijskih efekata, rade i pružaju podršku. I to je naša najveća snaga - kazao je generalni sekretar Društva Crvenog krsta u BiH Rajko Lazić.

Struktura Društva Crvenog krsta BiH uključena je u odgovor na pandemiju koronavirusa od samoga početka. Volonteri CK su umjesto građana u više od 80 gradova i općina, obavili više od 5.000 odlazaka u kupovinu hrane i lijekova, te distribuirali više od 19.000 prehrambenih i higijenskih paketa korisnicima javnih kuhinja i socijalno ugroženim porodicama. Građanima je podijeljeno više od 40.000 informativnih letaka o preventivnim mjerama i više od 100.0000 zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava, saopćeno je iz Društva Crvenog krsta BiH. 

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Crvenog krsta RS Snježana Kovač je kazala da  oni  provode tradicionalnu akciju, za koju su dobili saglasnost ministarstva zdravlja, obzirom da se radi o veoma specifičnoj situaciji a to je podjela bebi paketa, koju provode već 15 godina.

- To su paketi namjenjeni za bebe rođene na 8. maj i u nedjelji Crvenog krsta. Podijelit ćemo 65 paketa u svim porodilištima u Republici Srpskoj. Tu je i tradiocionalna podjela humanitarnih paketa korisnicima pomoći Crvenog krsta, koji će se preko općinskih i gradskih organizacija distribuirati na teren - kazala je Kovač.

Generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić je kazao kako su situacije kao što su ova sada sa pandemijom koronavirusa najbolji pokazatelj koliko su zapravo volonteri Crvenog križa bitni u društvu.

- Više od 800 volontera i 135 profesionalaca na raspolaganje se stavilo od proglašenja  stanja nesreće u Federaciji. Koristim priliku i da se po ko zna koji put zahvalim volonterima koji kao i mnogo puta do sada svoj volonterski posao obavaljaju predano i dostojanstveno. Dragi naši volonteri - vi ste istinska snaga Crvenog križa FBiH, naš ponos i čuvari humanosti i zbog toga vam od srca hvala - istakao je Hodžić.

Crveni krst Brčko Distrikta BiH u saradnji s policijom i prema standardima koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija, prevozi rizične osobe koje ulaze u BiH iz susjednih zemalja a imaju prebivalište u Brčkom. Također, obavljaju i dezinfekciju javnih površina u svom gradu.

Sve navedene aktivnosti strukure DCKBiH ne bi bilo moguće realizirati bez podrške partnera  iz Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca: Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne federacije CK i CP, švajcarskog Crvenog krsta, turskog Crvenog polumjeseca. Članice pokreta su u znak zahvalosti i podrške usposlenicima i volonterima CK, sinoć obojili bojama Crvenog krsta zgradu Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Stari most u Mostaru i zgradu Gradske uprave u Bijeljini.

Volonteri strukture DCKBiH, naročito Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, rizikujući svoju sigurnosti, vrše napore u pružanju pomoći migrantima u BiH. Ti napori su prepoznati su i od nadležnih institucija, gdje je u prethodnom periodu potpisan sporazum između DCKBiH i Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice BiH, za realizaciju projekata za najugroženije stanovnike BiH. Potpisan je i sporazum sa Austrijskim Crvenim krstom koji je zajedno sa bh. dijasporom pokrenuo kampanju za podršku strukturi DCKBiH. Ostvarena je saradnja i sa Crvenim polumjesecom Kuvajta i Italijanskim Crvenim krstom. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Crveni krst u BiH podržao više od 2.000 domaćinstava u oko 50 lokalnih zajednica

Obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom