Svijet

EU planira Pakistanu donirati 150 miliona eura za borbu protiv koronavirusa

Internet

ISLAMABAD, 8. maja (FENA) - Evropska unija planira da donira Pakistanu 150 miliona eura za borbu protiv širenja virusa COVID-19, budući da se dnevna stopa zaraze u toj zemlji stalno povećava, kao i stopa smrtnosti.

Pakistan je zabilježio još jedan rekod po broju zaraženih u petak s 1.574 novih slučajeva u posljednja 24 sata, čime se ukupan broj zaraženih u toj zemlji popeo na 25.837 što je jedna od najviših stopa u regiji nakon Irana, u kojem je registrovano više od 103.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Pakistan, koji ima 220 miliona stanovnika, imao je 594 smrtna slučaja uzrokovana koronavirusom. Uprkos povećanju broja zaraženih, premijer Imran Khan rekao je da će se od subote u Pakistanu ublažiti restriktivne mjere izdate zbog COVID-19.

Trgovine će raditi pet dana u sedmici, ali fizička distanca će ostati, iako se to pokazalo gotovo nemogućim u krcatim tržnicama u Karachija na jugu gdje ima 14 miliona stanovnika i Lahoreu na istoku s osam miliona stanovnika.

Khan je takođe odbio zatvaranje džamija tokom mjeseca posta ramazana.

Glavni pakistanski imunolog, doktor Rana Mohammad Safdar, rekao je agenciji Associated Press da očekuje da će doći do značajnog povećanja broja zaraženih od koranavirusa do kraja maja.

(FENA) J.Č.