Svijet     | 08.05.2020. 11:15 |

Australija najavila ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih zbog COVID-19

FENA Internet

CANBERRA, 8. maja (FENA) - Australija planira ponovo pokrenuti svoju ekonomiju do jula, ali ne planira da u dogledno vrijeme ta zemlja bude otvorena za strance.

Premijer Scott Morrison rekao je u petak da će početi s ublažavanjem restriktivnih mjera, koje su uvedene za sprečavanje širenja koronavirusa, i to u tri faze koje treba da se finaliziraju.

U dvije najnaseljenije države u Australiji, Novi Južni Wales i Viktorija, svakodnevno se bilježe novi slučajevi zaraze koronavirusom, dok su ostale države i teritorije imale dane gdje niti jedan novi slučaj zaraze nije otkriven uprkos pojačanim testiranjima.

Queensland će ublažiti mjere socijalnog distanciranja za Majčin dan u nedjelju, tako što će dozvoliti do pet osoba iz jednog domaćinstva da posjete drugo domaćinstvo, a Sjeverni teritorij će sljedeće sedmice otvoriti pabove.

U prvoj fazi nacionalnog plana koji je dogovoren u petak, otvorit će se mali kafići i restorani, gdje gost ima najmanje četiri kvadratna metra prostora.

Djeca će se vratiti u učionice u grupama od 10, a bit će im omogućeno okupljanje vani. Igrališta, golf tereni, bazeni i knjižare ponovo će se otvoriti.

Noćni klubovi i druga mjesta za zabavu neće biti otvoreni do treće faze.

Morrison je rekao da je otvorena mogućnost da se čarter letovima vrate strani studenti na univerzitete u Australiji, dok međunarodna putovanja neće biti omogućena "u doglednoj budućnosti".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Australija u 2023. zabilježila osmu najtopliju godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo