Bosna i Hercegovina     | 07.05.2020. 20:20 |

Bevanda: Dat ću puni doprinos da BiH postane dio europske obitelji

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. svibnja (FENA) - Pokušaji da se od hrvatskih dužnosnika i HDZ-a BiH naprave kočničari na europskom putu BiH ne samo da su zlonamjerni nego su posve neutemeljeni - kazao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda.

U Bevandinoj pisanoj izjavi navodi se kako činjenice, djela i poruke iz institucija Europske unije (EU) govore da su dužnosnici HDZ-a BiH "snaga koja vuče naprijed u procesu europskih integracija".

"Ne treba podsjećati tko je podnio zahtjev za kandidata za članstvo u EU-u unatoč raznim opstrukcijama i tko je uime BiH stavio putokaz prema Bruxellesu. Kao dužnosnik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara, sve vrijeme sam se zalagao da se stvori mehanizam koordinacije koji će nam ubrzati europski put, a s istom odlučnošću bit ću aktivan sudionik Kolegija za EU i dati puni doprinos da ispunimo 14 prioriteta i postanemo dio europske obitelji", ističe ministar Bevanda.

Važnost europskog puta, po njegovim riječima, ista je kao i važnost poštivanja Ustava i ustavnih nadležnosti u procesu priključenja EU-u i prihvaćanja europskih standarda. Europski put, dodaje Bevanda, nije povlastica za jednu instituciju, jednu razinu vlasti, nego podjednako za sve u Bosni i Hercegovini.

"Tu smo da štitimo ustavnost i da sukladno tome poduzmemo sve aktivnosti na europskom putu jer su hrvatski dužnosnici i do sada bili lokomotiva na put za EU, a tako će biti i ubuduće. Ostajem privržen Akcijskom planu kojeg smo prihvatili i implementiranju svih 14 prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji", poručuje Bevanda.

Dodaje kako će sva legalno uspostavljena tijela koja su zadužena za ispunjavanje uvjeta u tijeku kandidatskog statusa imati njegovu podršku u Vijeću ministara BiH i svim tijelima u kojima kao ministar sudjeluje.

"Kao netko tko je dugo u institucijama vlasti pozivam na dijalog jer to je prvi korak prema EU. Pozivam na poštivanje Ustava, zakona, institucija i dogovora jer bez povjerenja nijedan put neće biti lak ni kratak", ističe Bevanda, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

HDZ BiH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na europskom putu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo