Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 06:45 |

Skupština KS usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Budžeta KS za 2020. godinu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo usvojila je sinoć, na online hitnoj sjednici, Zakon o izmjenama i dopunama Budžeta KS za 2020. godinu, koji iznosi 1.114.597.584 KM. Glasalo je 'za' 18 zastupnika, 15 je bilo 'protiv' i jedan 'suzdržan'.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić u obrazloženju, na početku razmatranja te tačke dnevnog reda, naveo je da je, zbog nastanka novih obaveza za Budžet Kantona Sarajevo, pojava pandemije koronavirusa povećala rashode i uzrokovala promjenu privrednih kretanja, što je proizvelo smanjenje prihoda.

Zbog toga je Ministarstvo finansija KS, uz važeće odluke Vlade i saglasnosti s višeg nivoa pripremilo rebalans budžeta koji iznosi 1.114.597.584 KM. 

Ministri su potom, po resorima, odgovarali na pitanja zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo. Nakon toga, uslijedila je duga rasprava. 

Skupština KS donijela je i Zakon o izmjeni zakona o izvršenju Budžeta KS za 2020. godinu. Glasalo je 'za' 18 zastupnika, 15 je bilo 'protiv' i jedan 'suzdržan'.

U dnevni red te hitne sjednice Skupštine KS uvrštena je i informacija o nabavci zaštitnih maski za Kanton Sarajevo, od firme 'Panta Rei'. Urađeno je to na zahtjev Kluba SDP-a, ali i zastupnice Bilsene Šahman iz SBB-a čiji je sin vlasnik te kompanije.

Ranije na istoj hitnoj sjednici zastupnici Skupštine KS usvojili su Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, kojim se predviđa set kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo