Bosna i Hercegovina     | 07.05.2020. 17:28 |

VM BiH -Tegeltija i entitetski premijeri razgovarali o mjerama odgovora na krizu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem o trenutnoj zdravstveno-epidemiološkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, u kontekstu preduzimanja neophodnih socio-ekonomskih mjera kao odgovora na krizu nastalu uslijed pandemije virusa korona.

Predsjedavajući Tegeltija istakao je da je, imajući u vidu težinu i obim posljedica pandemije, kao i neizvjesnost vremenskih i svih drugih parametara u vezi s pandemijom, od velike važnosti da svi nivou vlasti u BiH, u skladu s nadležnostima definiraju paket mjera za ublažavanje efekata pandemije, te da se kroz djelovanje nedavno formirane Grupe za socio-ekonomski odgovor na pandemiju virusa korona osigura efikasna koordinacija definiranja socio-ekonomskih mjera. 

Na sastanku je usaglašeno nekoliko urgentnih mjera koje će već početkom naredne sedmice, u skladu s inicijativama Republike Srpske i Federacije BiH, razmatrati Vijeće ministara. Odnose se na usvajanje nove odluke o preferencijalnom tretmanu domaćeg u iznosu od 30 posto kao hitan odgovor i pomoć privredi u BiH, a koja će važiti najmanje godinu dana.

- Također, dogovoreno je da će Vijeće ministara BiH razmatrati izmjenu Odluke o posebnim uslovima za ulazak stranaca u BiH, kojom će biti odobren ulazak stanaca koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti s domaćim kompanijama imaju potrebu da putuju u BiH (proizvodne aktivnosti, realizacije remonta, prijem i odobravanje proizvoda za izvoz), uz propisivanje i poštovanje posebnih zdravstveno-epidemioloških procedura za ovakve slučajeve od nadležnih institucija - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

U kontekstu zajedničkog i koordiniranog odgovora na socio-ekonomsku krizu prouzrokovanu virusom korona, učesnici sastanka su se usaglasili da će se ubrzano raditi na definiranju mjera, te zajedničkom nastupu prema međunarodnim finansijskim institucijama da bi se zajednički osigurala povoljna finansijska sredstva i pokrenuo veliki investicioni ciklus u BiH, te na taj način ojačao oporavak privrede.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Istječe rok za dostavljanje odgovora Europskoj komisiji o planu reformi (VIDEO)

U FBiH industrijska proizvodnja u martu manja za 7,5 posto, godišnji pad 9,3 posto

Šest transplantacija za sedam dana u Federaciji BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu