Bosna i Hercegovina     | 07.05.2020. 15:17 |

Bjelica-Prutina: Raspisani Lokalni izbori 2020. godine za 4. oktobar (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Vanja Bjelica-Prutina izjavila je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je ta institucija na današnjoj sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. koji će biti održani u nedjelju, 4. oktobra.

- Izbori su raspisani za 64 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji, sedam skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH - precizirala je Bjelica-Prutina.

Dodala je da će prvi put na lokalnim izborima u BiH gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo biti biran neposredno, u skladu s izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske.

- Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost da će izbori za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara biti raspisani po sticanju neophodnih uslova za raspisivanje i održavanje izbora - istakla je Bjelica-Prutina.

Navela je da je CIK danas donio i odluku o zaključenju Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 6. maja u 24 sata, prema kojoj je u Centralni birački spisak upisano 3.374.364 birača.

Bjelica-Prutina je kazala da će se registracija birača koji glasaju van BiH će se i za ove izbore vršiti na osnovu PRP1 i PRP2 obrazaca.

Pripremne aktivnosti za Lokalne izbore 2020., čija realizacija je bila uslovljena novčanim sredstvima, nije bilo moguće provesti, dodaje. Navedeno je, kako kaže, rezultiralo činjenicom da Centralna izborna komisija BiH danas nije usvojila Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koje se uobičajeno donosi na dan raspisivanja izbora.

- Neusvajanjem budžeta institucija BiH, Centralna izborna komisija je bila onemogućena pravovremeno pokrenuti najvažnije postupke javnih nabavki - potcrtala je Bjelica-Prutina.

Dodala je da je za aktivnosti koje provodi CIK BiH u budžetu institucija BiH potrebno je osigurati oko 4,2 miliona KM, a da bi lokalni izbori trebali koštati oko devet miliona KM.

Pogledajte http://fena.ba/video/4445

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ogMIOW6ZdyrJbsczdF0BDeWLOV-lV1dM?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

ISPRAVKA - CIK BiH - Sankcionirani članovi biračkih odbora

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'