Bosna i Hercegovina     | 08.05.2020. 07:47 |

Ganić: Punjenje budžeta prva četiri mjeseca manje za 20 posto

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 8. maja (FENA) - Punjenje budžeta Zeničko-dobojskog kantona u prva četiri mjeseca iznosilo je 80 posto ili 24.583.873 KM manje u odnosu na budžetski plan koji je za taj period iznosio 120.746.653 KM - potvrdio je u razgovoru za Fenu premijer tog kantona Mirza Ganić.

Ističe i da su u odnosu na isti period iz 2019. godine budžetski prihodi manji za 9.138.350 KM.

-U aprilu smo imali najlošije ostvarenje budžeta, jer veliki broj privrednih subjekata nije radio, što jasno ukazuje da je punjenje budžeta u direktnoj korelaciji s radom privrede te da bez privrede ni budžet ZDK neće moći izvršavati svoje ustavne i zakonske obaveze, ali, za sada, uspijevamo izmirivati sve obaveze - istakno je Ganić.

Po njegovim riječima sve dok je punjenje budžeta na nivou koji omogućuje isplatu plaća, neće biti smanjivanja plaća.

- Ako, ipak, dođe do toga, odluku ćemo donijeti u dogovoru sa socijalnim partnerima. Već smo smanjili plaće za 20 posto premijeru i ministrima te sva sredstva usmjerili prema Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) za nabavku opreme - naglasio je Ganić.

Ublažavanje mjera Federalnog kriznog štaba civilne zaštite, smatra Ganić, dovest će do pokretanja privrede, što će se pozitivno odraziti i na punjenje budžeta.

Prema podacima Službe za zapošljavanje ZDK, napominje, u periodu od 16. marta do 5. maja na biroe se prijavilo ukupno 4.855 osoba.

- Međutim, ne možemo reći da su sve te prijave u direktnoj korelaciji sa pandemijom, ali je svakako taj broj zabrinjavajući - kaže kantonalni premijer.

Podsjeća da su poduzeli brojne korake da smanje posljedice izazvane pandemijom pa su i prije njenog zvaničnog proglašenja, osigurali interventna sredstva za potrebe zdravstvenog sektora.

- U aprilu smo usvojili i rebalans budžeta, kojim smo 22 miliona KM opredijelili za borbu i ublažavanje posljedica pandemije u svim oblastima. Direktno ili indirektno, od toga korist imaju svi građani ZDK. Za zdravstvo smo osigurali pet miliona, za privredu 5,5, dodatnih 500.000 KM osigurali smo za proljetnu sjetvu, odnosno ukupno 3,5 miliona za poljoprivredu…Za policiju smo osigurali 650.000, civilnu zaštitu dva miliona te boračku populaciju 5,3 miliona KM - naveo je Ganić.

Korist će, dodaje, imati gradovi i općine, jer se značajan dio sredstava direktno transferiše u lokalne zajednice.

Vodilo se računa, ističe, o svim lokalnim zajednicama te su organizirali i liječenje svih pacijenata oboljelih od virusa COVID-19.

-Sa viših nivoa dobijamo pohvale za način na koji smo poduzimali mjere u oblasti zdravstva. Na vrijeme smo definisali modele i protokole saradnje svih zdravstvenih ustanova kojima smo omogućili identificiranje zaraženih pacijenata, način testiranja i zbrinjavanja oboljelih osoba u izolatoriju KBZ-a. Reorganizirali smo rad KBZ-a kako bi zaštitili zdravstvene radnike i pacijente na odjelima, definirali puteve kretanja i stvorili kapacitete za smještaj pozitivnih pacijenata - navodi Ganić.

Podsjeća i kako saradnja primarne zdravstvene zaštite, KBZ-a, Opće bolnice Tešanj i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, funkcionira bez ikakvih problema, a liječenje oboljelih teče bez problema.

Više od 80 od oko 200 zaraženih koronavirusom je već izliječeno, a dosad nije bilo nijednog smrtnog slučaja.

- KBZ je uspješno suzbila ulazak infekcije među ljekare i osoblje, a prvi su u Federaciji BiH uspješno izveli operativni zahvat te porod zaražene osobe bez širenja infekcije, što se također smatra velikim uspjehom. U ovoj bolnici se liječe pozitivni pacijenti iz svih gradova ZDK - kazao je Ganić.

Potpisani su ugovori i čeka se isporuka medicinske opreme za KBZ i Opću bolnicu Tešanj, a na zahtjev struke nabavili su i veću količinu zaštitne opreme i dezinficijenasa.

Radi transparentnosti, veći dio nabavki izvršen je preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP). Najveći dio te opreme proslijeđen je domovima zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama, kojima je odobrena i direktna finansijska pomoć od 650.000 KM.

Također, kako naglašava, u KBZ-u je omogućeno opremanje PCR laboratorija za testiranje na koronavirus, a u toku je uspostava ovog laboratorija i u Tešnju.

Zdravstvenim je ustanovama omogućen i brži prijem neophodnih radnika, kako bi mogli adekvatno odgovoriti potrebama u okolnostima pandemije. Sve što je struka tražila, Vlada ZDK je, ističe Ganić, realizirala.

-Paralelno sa jačanjem zdravstvenog sektora, posvetili smo se saniranju posljedica pandemije u drugim oblastima, posebno u privredi. Ove je sedmice okončan javni poziv za odobravanje sredstava za subvenciju polovice minimalne plaće za mart privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Federacije BiH - kaže Ganić.

Bila je to, napominje, prva u nizu odluka o odobravanju subvencije ovim subjektima od Vlade ZDK.

- Odluke ćemo donositi i na narednim sjednicama, prema dinamici obrade zahtjeva u Ministarstvu za privredu. Već iduće sedmice ćemo raspisati i javni poziv za subvencioniranje minimalne plaće za april, u iznosu od 407 KM. Pravo na subvenciju plaće za mart i april moći će ostvariti oko 7.200 zaposlenih iz tih firmi - dodao je Ganić.

Pojednostavljeni su i kriteriji u objavljenom javnom poziv za dodjelu kredita za očuvanje tekuće likvidnosti malih i srednjih preduzeća iz Kreditno-garancijskog fonda ZDK, koji ima kapital u iznosu od 1,5 miliona KM.

- Maksimalan iznos kredita iz tog fonda je 100.000 KM, uz rok otplate od četiri godine i grejs period od dvije godine. Osigurali smo sredstva za potpuno refundiranje kamate na ove kredite, tako da je ova linija izuzetno povoljna. Razmatramo i novu mjeru za očuvanje tekuće likvidnosti malih i srednjih preduzeća, sličnu Kreditno-garancijskom fondu, a koju ćemo konkretizirati kada dobijemo sredstva na osnovu korona-zakona Federacije BiH - najavljuje premijer ZDK-a.

Interventnim su mjerama za 130 firmi, koje su otvorene krajem prošle godine uz podršku Ministarstva za boračka pitanja, osigurali da, umjesto na tri rate koje su trebale biti isplaćene do kraja godine, jednokratno isplate podsticaj u iznosu od 8.000 KM. Sve mjere su, podvlači Ganić, donijeli u dogovoru sa Ekonomsko-socijalnim vijećem ZDK.

Uredbom o egzistencijalnoj naknadi osigurali su da oko 6.000 branitelja mlađih od 57 godina u 2020. godini dobije novčanu naknadu, za što je osigurano pet miliona KM, dok stariji od 57 godina to pravo ostvaruju sa nivoa FBiH.

Dodatnih 300.000 KM, napominje Ganić, osigurano je i za nabavku prehrambenih paketa za branitelje mlađe od 57 godina, a realizacija te aktivnosti je u toku.

Zbog smanjenja dnevnih priliva u budžetu, zadužena su sva ministarstva da pripremaju drugi ovogodišnji rebalans budžeta. Smanjivat će se, najavljuje premijer ZDK-a, rashodi po stavkama koje nisu ustavna i zakonska obaveza kantona.

- Cilj je održati likvidnost budžeta. Ministarstvo finansija je u međuvremenu pripremilo Informaciju o ostvarenim prihodima za januar-april 2020. godine, ali još uvijek čekamo projekciju prihoda sa nivoa Federacije BiH, koja je također osnov za planiranje budžeta. Ukoliko ubrzo ne dobijemo projekciju iz FBiH, pristupit ćemo izradi rebalansa na osnovu naše informacije o smanjenju prihoda - najavljuje premijer Ganić, koji napominje da je prvi rebalans imao za cilj osigurati sredstva za borbu protiv pandemije.

Već tada je bio najavio i drugi rebalans budžeta ZDK za 2020. godinu, koji iznosi oko 393 miliona KM.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a, za mamograf u Visokom 250.000 KM

Vlada ZDK uvela dodatak na djecu i mlade s invaliditetom, odobrena sredstva i za 61 radnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo