Bosna i Hercegovina     | 07.05.2020. 13:17 |

Rijaset IZ BiH poziva vjernike da tokom sutrašnje džume pokažu odgovornost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvaljuje svim vjernicima, imamima i članovima džematskih odbora koji su nakon jučerašnjeg djelimičnog otvaranja džamija pokazali odgovornost u pridržavanju i provođenju propisa i preporuka.

Istovremeno, Islamska zajednica još jednom apeluje na sve članove da pokažu samokontrolu i odricanje kako bi se djelimično otvaranje džamija provelo bez bilo kakvog rizika za zdravlje ljudi.

Vjernici se pozivaju da tokom sutrašnje džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da se u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uslovi to omogućavaju), odnosno da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

- Vjerovatno, zbog obavezne distance, neće biti prostora za sve vjernike koji žele klanjati džumu u džamiji, zato molimo članove Zajednice da većina i dalje klanja kod svoje kuće - ističe se u saopćenju, javlja MINA.

Iz Rijaseta još jednom naglašavaju da prema Instrukciji koju je usvojio Rijaset 17. aprila ove godine u džamiju ne dolazi osoba koja je pozitivna na koronavirus, koja je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirusnu infekciju, koja ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje), koja je mlađa od 18 ili starija od 65 godina, koja se nalazi u propisanoj izolaciji, te koja ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu ko je u samoizolaciji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave

Islamska zajednica - Dodatni napori za pomoć narodu Gaze

Reisu-l-ulemu posjetili imami iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo