Bosna i Hercegovina     | 07.05.2020. 14:07 |

U Širokom Brijegu obilježen Dan hrvatskih branitelja

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 7. svibnja (FENA) - Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega i obljetnica zaustavljanja tenkova JNA na Pologu obilježeni su u četvrtak u tom gradu u užem krugu nekadašnjih pripadnika ratnih postrojbi i čelnika županijske i gradske vlasti.

Zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa nije bilo svečanog mimohoda sa zastavama ratnih postrojbi, ali su one istaknute na središnjem širokobriješkom trgu gdje su gradski i županijski čelnici zapalili svijeće i prigodnim programom obilježili Dan branitelja tog grada.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koji su također položili vijenac i zapalili svijeće u u znak sjećanja na 80 poginulih Širokobriježana tijekom rata u BiH i Hrvatskoj.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Mladen Begić kazao je Feni kako ponos na ove dane ostaje, bez obzira na godine koje prolaze.

- Ponos ostaje, kako za narod Širokog Brijega, tako i za cijelu zapadnu Hercegovinu. Hrvatski narod slušao je glas vlastitog razuma i lidera koji su ga vodili. Oni su hrabrili narod koji je spriječio odlazak tenkova u presjecanje Dalmacije - kazao je Begić te poručio kako sjećanja na ove trenutke ne smiju biti zaboravljena.

Proteklih godina trčao se i pološki polumaraton u spomen na ovu obljetnicu, gdje su se u više kategorija i za vrijedne novčane naknade natjecali mnogobrojni profesionalni maratonci iz BiH, Hrvatske i šire.

Maratona, međutim, ove godine nema, kao ni ostalih popratnih sadržaja zbog situacije uzrokovane koronavirusom.

Danas poslijepodne u mjestu Polog, na lokaciji zaustavljanja tenkova JNA 7. svibnja 1991. godine, simbolično će biti upriličeno i otkrivanje tenka T-55 koji je postavljen kao spomen obilježje, a potom će se održati i misa u mjesnoj crkvi za manji broj ljudi.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U selu Trusina kod Konjica obilježena 31. godišnjica zločina nad Hrvatima

U Sarajevu obilježena 19. obljetnica 1. pješačke pukovnije OSBiH i 32. obljetnica HVO-a

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu