Regija     | 07.05.2020. 12:31 |

Milanović hrvatskim maturantima: Učite iz povijesti, gledajte u budućnost

FENA Agencije

ZAGREB, 7. svibnja (FENA) - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u četvrtak hrvatskim maturantima da uče iz povijesti, ali gledaju u budućnost, reagirajući tako na "kartomana" Viktora Orbana i njegovu objavu povijesne karte tzv. velike Mađarske. 

 Milanović je na Facebooku poručio da većina europskih zemalja "u omarima" ima povijesne karte na kojima su njihove zemlje veće nego danas, "ali su one neostvarive i uvijek iritiraju susjede".

 Mađarski premijer Viktor Orban već nekoliko dana preko svog Facebook profila upućuje dobre želje maturantima uoči ispita, a u srijedu je pred test iz povijesti objavio i globus i povijesnu kartu Mađarske koja obuhvaća i hrvatski teritorij. 

 "Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i u novijoj povijesti prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih 'kartomana', moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas", poručio je Milanović na Facebooku.

 Rekao je da "ormari većine europskih država kriju slične sadržaje" i pozvao mlade da ih ne dijele i ne stavljaju na svoje profile.

 "Nisu nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude 'povijesne' karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih 'vođa' u komšiluku", napisao je Milanović.

 Nazvao je takve poteze "provokacijama onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima".

 "Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost", poručio je na kraju hrvatskim školarcima, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu