Bosna i Hercegovina     | 07.05.2020. 09:17 |

U UKCRS 156 pacijenata na liječenju od koronavirusa, 45 s težom kliničkom slikom

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. maja (FENA) – U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) ukupno se liječi 156 pacijenata s potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa.

Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizirano je 45 inficiranih teže kliničke slike, dok su u izolaciji pet pacijenata, potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Preciziraju da na Odjelu intenzivne medicine za pacijente s COVID oboljenjem UKCRS-a, kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, tri su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije, dok se jedan pacijent oporavlja nakon respiratorne podrške.

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 19 pacijenata s lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 78 sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U bolnici u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID-19 oboljenjem, u Trebinju osam, Prijedoru i Foči po šest, te u Istočnom Sarajevu jedan pacijent.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci nalaze se 185 osoba, u Studentskom domu u Trebinju četiri i u Domu učenika Bijeljini jedna osoba. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U RS-u pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.772 osobe, a nadzor je završen kod njih 24.987.

Na sedam bh.graničnih prijelaza na teritoriji RS tokom 24 sata, ukupno je ušlo 130 osoba, 138 je upućeno u lokalne karantine, a trenutno se u graničnim karantinima nalazi ukupno šest osoba.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjećaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Za liječenje boračke populacije iz TK na raspolaganju pet banja u FBiH

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!