Regija     | 06.05.2020. 20:28 |

Bregu: RCC radi na pripremi druge faze Regionalnog ekonomskog prostora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, čiji je domaćin Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem Evropske unije, a koji se putem videokonferencije odražava danas u Zagrebu, zvanično je objavila da ova organizacija radi na pripremi druge faze Regionalnog ekonomskog prostora.

-Skoro četiri godine nakon što smo počeli s radom na Regionalnom ekonomskom prostoru, region je sada spreman da krene sa sljedećom fazom produbljivanja regionalne ekonomske saradnje, pri čemu će se najprije obezbijediti odgovornost šest ekonomija Zapadnog Balkana za proces, kao i približavanja regiona unutrašnjem tržištu Evropske unije. I dok mi je zadovoljstvo da danas i zvanično iskažem punu predanost i spremnost Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) za izradu budućeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor, u cilju njegovog mogućeg prihvatanja na samitu Berlinskog procesa, sam proces je već započeo - istakla je Bregu, saopćeno je iz RCC-a.

Naglasila je da je regionalna saradnja uvijek važna, a u vremenima kao što su ova postaje od presudne važnosti. Borba za ekonomski oporavak neće biti jednostavan zadatak. Zeleni koridor je zaživio, odnosno zelene trake za hranu i lijekove u regionu Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom, i to je, podvukla je, najskoriji primjer regionalne saradnje koja je još jednom dala rezultate.

-Drago nam je što je Vijeće za regionalnu saradnju pokrenulo njenu koordinaciju sa svim relevantnim akterima. Zahvaljujući saradnji i političkoj volji stvari su se promijenile za dvije sedmice - dodala je Bregu.

Međutim, smatra, nijedan izvrstan regionalni plan djelovanja ne može uspjeti bez snažnog političkog vodstva. Niti jedan budući plan o Zapadnom Balkanu, kazala je, neće ostvariti neophodne rezultate ako putevi Evropske unije i Zapadnog Balkana ne budu u potpunosti usklađeni i približeni.

Kako je Bregu potcrtala, i dok region prelazi sa upravljanja krizom na oporavak, regionalna saradnja i zajedništvo trebaju biti važni elementi odlučnog djelovanja.

Nove okolnosti zahtijevaju nova prilagođavanja i društveno-ekonomsku transformaciju regiona ka inovacijama i digitalnoj transformaciji, Zapadnom Balkanu koji je spreman za digitalno doba, jačoj povezanosti (uključujući i korištenje uspješnih primjera zelenih koridora na Zapadnom Balkanu u cilju strukturalnih poboljšanja na granicama sa zemljama članicama Evropske unije), prelasku na zelenu ekonomiju i zelenu energiju, dinamičnoj industrijskoj politici sa novim i obnovljenim lancima vrijednosti, boljoj integraciji u evropeizirane lance vrijednosti, ojačanom i visokokvalifikovanom ljudskom kapitalu, te operativnoj spremnosti i kapacitetu za djelovanje u slučaju katastrofa na regionalnom nivou.

-Određeni zapaženi rezultati vezani za Regionalni ekonomski prostor već su postignuti kao dio naših zajedničkih napora, a jedan od njih je svakako regionalni sporazum o snižavanju cijena rominga. Drugi regionalni procesi su u toku i nadamo se da ćemo uskoro imati i dodatne rezultate. Upravo zbog dramatično drugačijeg konteksta usljed pandemije virusa COVID-19, program ojačane regionalne ekonomska saradnje mora odgovoriti na izazov upravljanja krizom dok se istovremeno gradi budućnost - zaključila je Bregu.

Zagrebački samit Evropske unije i Zapadnog Balkana glavni je događaj hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije. Na njemu su se po prvi put nakon samita u Sofiji u maju 2018. godine okupili lideri Evropske unije i šest ekonomija Zapadnog Balkana koji su razgovarali o novim perspektivama regiona. Sastankom je predsjedavao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bregu: Ekonomsko osnaživanje žena nije luksuz

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu