Bosna i Hercegovina     | 06.05.2020. 15:52 |

Iz UKC RS odgovorili na javni protest Udruženja/Udruge BH novinari

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6.maja (FENA) – Iz Odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) za kabinetske i poslove informisanja danas su saopćili da smatraju nekorektnim pismo UdruženjaUdruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima o, kako je navedneo, navodnim prijetnjama generalnog direktora te zdravstvene ustanove Vlade Đajića.

Tvrde da se iz Đajićeve izjave za "N1" jasno čuje da generalni direktor UKC-a nikome nije prijetio, već samo navodio da u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao i u svakoj ozbiljnoj, postoji Služba za odnose sa javnošću koja prati šta mediji izvještavaju o toj klinici.

U saopćenju dodaju da je riječ o saradnicima za informisanje, kolegama novinarima, a ne "tajnim službama" kako je navedeno u javnom protestu Udruženja BH novinari.

- Kada pažljivo pogledate sve naše konferencije za medije od početka pandemije izazvane novim virusom korona, vidjećete da su se naš generalni direktor Vlado Đajić, njegov zamjenik Nenad Stevandić i ostali članovi poslovodstva UKC zahvalili novinarima za veliki doprinos u podizanju svijesti stanovništva o mogućnostima prevencije infekcije novim virusom, te da su nebrojeno puta istakli da su novinari u ovoj situaciji bili na visini zadatka - navodi se u saopćenju.

 Rukovodstvo i saradnici za informisanje ove zdravstvene ustanove su, dodaju, bili i da će uvijek biti dostupni svim medijskim kućama za pravovremeno, tačno i objektivno informisanje.

- Nadamo se da će se ova do sada uspješna saradnja nastaviti i očekujemo uzajamno poštovanje – navodi se iz UKC-a.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vladi Đajiću i njegovom zamjeniku Nenadu Stevandiću "zbog krajnje neprimjerenog i drskog ophođenja prema novinarima koji prate najnovija zbivanja u vezi sa pojavom koronavirusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vijeće Europe izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Godišnjica smrti srbijanske novinarke Vujasinović: Poslije 30 godina uzrok smrti se i dalje ne zna

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'