Bosna i Hercegovina     | 06.05.2020. 14:15 |

Grad Sarajevo donirao medicinsku opremu Zavodu za hitnu pomoć KS (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Grad Sarajeva  donirao je danas Javnoj ustanovi Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS vrijednu medicinsku opremu za dijagnostičku i terapijsku proceduru.

Gradonačelnik Abdulah Skaka, koji je uručio opremu, izjavio je da postoji kvalitetna saradnja između Gradske uprave i svih institucija koje se bave zaštitom zdravlja u Gradu Sarajevu.

- Ovo je nastavak dobre i kvalitetne saradnje Grada Sarajeva i Hitne pomoći i vjerujem da će im ova oprema, odnosno aparat pomoći u njihovom radu. Iz naše uloge je to jako važno jer želimo da budemo, posebno u ovim teškim trenutcima, u kapacitetima kako to dozvoljavaju i naše nadležnosti i naš budžet da budemo na raspolaganju Hitnoj pomoći i ostalim ustanovama u Sarajevu - naveo je Skaka.  

Dodao je da su u prethodnom periodu sarađivali sa svim ustanovama, te da je Grad Sarajevo uspio obezbijediti putem pobratimskih gradova nešto od onoga što su tražile institucija i sam Krizni štab.    

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić kazao je da će ova medicinska oprema doprinijeti dijagnostičkoj i terapijskoj proceduri vitalno ugroženih pacijenata koji prolaze kroz ovaj zavod.

- Izrazio bih zahvalnost Gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom koji je imao sluha da pomogne dijagnostičke i terapijske napretke koji se razvijaju u ovom zavodu. Također smo dobili donaciju od firme Broma Bel iz Banje Luke i radi se o Schillerovom EKG aparatu, a EKG je osnovno sredstvo kada je riječ o hitnoj medicinskoj pomoći - kazao je Zalihić.

Govoreći o dijagnostičkoj stanici, naveo je da je posebno značajno što je mobilna i može da se prilagođava položaju pacijenta. Bit će u trijažnoj ambulanti da bi se mogli selektirati pacijenti koji su sumnjivi na Covid-19, a kada ovo prođe, kako je dodao, ostat će kao sredstvo koje će im pomoći u njihovom zbrinjavanju vitalno ugroženih pacijenata.   

Pogledajte http://fena.ba/video/4438

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZBK9PIY3cUkvVin4zXHa24E4QwHrba2A?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Postavkom instalacije Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice opsade Sarajeva

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana