Kultura     | 06.05.2020. 14:26 |

Tuzla - Studentsko vijeće „MEDICUS“ traži rješenje problema

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli "MEDICUS", povodom svih dešavanja u toku pandemije izazvane koronavirusom i problemima s kojim su se susreli studenti tog fakulteta, u saopćenju navodi hronologiju dešavanja s ciljem prevazilaženja ovog teškog perioda. Od nadležnih traži odgovor na navedene probleme studenata.

 - Nakon preporuke Kriznog štaba Federacije BiH i odluke o obustavi nastave na području Tuzlanskog kantona, dana 13.03.2020. godine Senat Univerziteta u Tuzli koji donosi Zaključke broj 03-1640-1-1/20, u kojima se pod tačkom 1 definiše način realizacije nastave. Zaključak je da se predavanja i auditorne vježbe na svim fakultetima/Akademiji Univerziteta u Tuzli, u periodu obustave nastave, od 16.03. – 25.03.2020. godine, organizuju u vidu e-Nastave, korištenjem svih raspoloživih kanala elektronske komunikacije u skladu sa tehničkim mogućnostima u prostoru Univerziteta ili sa druge lokacije.

Od tog trenutka do danas Univerzitet nije imao zajedničku adekvatnu platformu za realizaciju online nastave, shodno tome nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta su se morali prilagoditi takvoj situaciji i u proteklom periodu su koristili besplatne ekektronske komunikacije kao što su (email, google classroom, skype, ZOOM), odnosno, u razgovorima s prodekanom Fakulteta, dobili smo informaciju da se ona izvodi u skladu s preporukama koje je svim fakultetima dostavljeno iz Univerziteta u Tuzli. To govori u prilog tome da je održan jedan vid nastave, ali to nije onako kako su studenti očekivali da će biti omogućeno preko zajedničke platforme Univerziteta i putem live streama - citat je iz saopćenja.

Praktične vježbe iz kliničkih predmeta se održavaju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Domu zdravlja "Dr. Mustafa Šehović", te shodno odlukama Kriznog štaba, nije moguć ulazak studenata u zdravstvene ustanove te će se ta nastava nadoknaditi kada se steknu uvjeti.

Pitanje koje postavljaju studenti Medicinskog fakulteta glasi: zašto je Univerzitetu trebalo dva mjeseca da omoguće zajedničku platformu za online nastavu za razliku od škola koje su tu istu nastavu obavljali od početka obustave?

- Svjesni stanja koje je izazvao koronavirus, prema svemu smo mi studenti imali razumijevanja i sasvim dovoljno strpljenja, očekujući da ćemo nakon određenog perioda dobiti konačno rješenje problema realizacije nastave. Svjesni smo i činjenice da je veliki broj profesora, asistenata angažovan i na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te da nisu mogli adekvatno odgovoriti svim obavezama iako i među njima imamo izuzetno odgovorne pojedince koji ni u jednom momentu nisu zapostavili studente.

Iščekujući konačno rješenje, vrijeme je prolazilo, sjednice Senata isto tako, a o studentima, barem u dijelu realizacije nastave i ispita, ni riječi. U medijima su se redale izjave kako e-Nastava na svim fakultetima neometano funkcionira. Takve izjave i konstantno ignorisanje upita poslanih od studenata i menadžmenta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, upućenih nadležnim institucijama, izazivale su sve veći revolt kod studenata u svakako teškoj situaciji.

 Od dana prekida nastave održano je nekoliko sjednica Senata. Nakon svake, donošeni su isti zaključci i studentima se poručivalo da uče. Nakon skoro pedeset dana obustave nastave, nakon što je prošlo pola semestra, nakon što su propušteni parcijalni ispiti, nakon što su apsolventi propustili svoje rokove u toku kojih su imali mogućnost da polože svoj i posljednji ispit, nakon nemogućnosti realizacije Kliničkog staža, studentima se i 30. aprila poručuje da uče te se mjesec dana pred zvaničan završetak semestra plasira informacija da u roku od sedam dana treba biti puštena platforma pomoću koje će se realizovati nastava - navedeno je također u saopćenju.

Studentsko vijeće navodi dalje da je očekivalo prijedlog mogućih rješenja za realizaciju ispita u okviru kontinurane nastave i apsolventskih rokova, prijedloge mogućih rješenja za realizaciju Kliničkog staža, informaciju o tome kako će studenti dobiti potvrde za realizovane obaveze na predmetima na kojim su se profesorili trudili na sve moguće načine da odrade što je planirano. Očekivana je i informacija o načinu ovjere semestra, ali ništa od očekivanog nije bilo.

Nakon navedenih informacija, nezadovoljstvo studenata je eskaliralo i individualno su svoje nezadovoljstvo iznosili putem privatnih facebook profila, što je u određenoj mjeri stvorilo pritisak, a i privuklo pažnju javnosti.

- Dakle, predstavnički organ studenata na Medicinskom fakultetu, Studentsko vijeće „MEDICUS“ je bilo u stalnom kontaktu s menadžmentom Fakulteta, zajednički smo rješavali probleme u skladu sa svojom nadležnošću. Za sve što ne ulazi u nadležnost organizacione jedinice, slalo se prema višim instancama, ali odgovora nije bilo, a problemi su se gomilali.

Stanje izazvano koronavirusom je iznenadilo sve, pa tako i nas. U tekstu je napisano i sada ponavljamo, da imamo razumijevanja, ali iz ove situacije niko ne smije izaći oštećen, a trenutno su najugroženiji studenti, kako s financijske strane s obzirom na velike troškove koje svaki fakultet, pa tako i naš, nosi, tako i zbog nerješavanja problema koje je pandemija donijela.

Zbog toga zahtijevamo od nadležnih institucija da u što kraćem periodu adekvatno odgovore na naše probleme. Prijedlozi mogućih rješenja od studenata su poslani i očekujemo njihovo razmatranje.

Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta "MEDICUS" će i dalje štiti isključivo interese studenata Medicinskog fakulteta i zalagati će se za realna rješenja studentskih problema - poručuje u saopćenju ova organizacija. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

U Federaciji BiH broj upisanih studenata manji za 6,1 posto, diplomiranih za 10,6 posto

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta