Bosna i Hercegovina     | 06.05.2020. 10:10 |

Obavljanje dnevnih namaza i u gornjovakufskim džamijama

FENA Mevlida Ridžal

GORNJI VAKUF-USKOPLJE, 6. maja (FENA) - Shodno najnovijim instrukcijama nadležnih organa, džamije u Bosni i Hercegovini danas će ponovo otvoriti vrata vjernicima nakon što je, zbog pandemije koronavirusa, sredinom marta obustavljeno zajedničko obavljanje namaza.

Odluka je s radošću dočekana i na području Medžlisa IZ-ce Gornji Vakuf, unatoč nizu mjera koje će vjernici morati ispoštovati prije ulaska u džamije, i za vrijeme svog boravka u tim vjerskim objektima, s ciljem očuvanja svog ličnog, i zdravlja drugih osoba s kojima dijele isti prostor.

- Naše džematlije su već upoznate s najnovijim uputstvima Rijaseta IZ-ce koja se odnose, između ostalog, na obaveznu dezinfekciju ruku i obuće prije ulaska u džamiju, upotrebu zaštitne maske i poštivanje fizičke distance - kazao je glavni imam u toj općini Hidajet ef. Polovina.

Dodaje kako će zajedničko obavljanje dnevnih namaza biti organizirano u svim džamijama sa stalno uposlenim imamima, te da je tehnički sve spremno za povratak vjernika, koji ovaj ramazan provode u vanrednim okolnostima.

- Ovaj ramazan razlikuje se po mnogo čemu od svih prethodnih, međutim nosi isti poruku kao i svi ostali. U miru, okrenuti Stvoritelju, molimo da naša duša iz ramazana izađe čistija, a veza s njim postane još čvršća - naglasio je.

Glavni imam Medžlisa IZ-ce Gornji Vakuf osvrnuo se i na sutrašnji datum, 7. maj, koji se obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na sve porušene džamije tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. 

- Nažalost, nedolaskom u džamije, neklanjanjem i oglušujući se o post, neki ljudi to i danas čine, samo na drugačiji način. Ruše sve pred sobom, a vjeruju u bolje sutra, ne znajući da na tom putu najbolje možemo sami doprinijeti, svojim radom i posvećenosti u ostvarenju pozitivnih promjena i viših, društveno korisnih ciljeva – zaključio je glavni imam Medžlisa IZ-ce Gornji Vakuf.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Human Rights Watch optužuje Peking za zatvaranje i uništavanje džamija

Čavara nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf - Uskoplje

Predstava 'Taximetar' oduševila publiku u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu