Svijet     | 06.05.2020. 10:03 |

Vodeći britanski epidemiolog podnio ostavku zbog kršenja pravila izolacije

FENA Internet

LONDON, 6. maja (FENA) - Vodeći britanski epidemiolog Neil Ferguson, naučnik koji savjetuje vladu Velike Britanije o njezinu odgovoru na koronavirus podnio je ostavku na mjesto savjetnika u vladi, rekavši da je "napravio pogrešku u prosuđivanju".

Izjava epidemiologa Fergusona uslijedila je nakon izvještaja u dnevnom listu Daily Telegraph da je prekršio pravila izolacije tako što ga je žena posjećivala u dva navrata.

Britanski državljani mogu napustiti svoje domove samo radi kupovine hrane, vježbanja ili medicinskih potreba te ako ne mogu raditi od kuće.

Profesor Ferguson, koji radi na Imperial Collegeu u Londonu i kojeg su mediji nazvali "Professor Lockdown", rekao je da se povlači iz  Naučno-savjetodavne grupe za vanredne situacije, koja igra ključnu ulogu u oblikovanju vladine politike, prenosi AP.

Angažman  njegovog tima doživljavao se kao prekretnica u britanskom odgovoru na pandemiju.

Predviđanja su bila da bi pod najgorim scenarijem moglo umrijeti čak 500.000 ljudi. Doprinio je odluci da se uvedu rigorozna ograničenja u svakodnevni život u Velikoj Britaniji, koja se prethodno opredijelila za 'opušteniji' pristup u suočavanju sa koronavirusom.

"Djelovao sam u uvjerenju da sam imun, testirajući se pozitivno na koronavirus i potpuno sam se izolirao gotovo dvije sedmice nakon razvijanja simptoma", navodi se u izjavi profesora Fergusona.

"Duboko žalim zbog bilo kakvog podrivanja jasnih poruka oko stalne potrebe za društvenim distanciranjem u suzbijanju ove razorne epidemije. Smjernice vlade su nedvosmislene i one nas moraju zaštititi", naveo je Ferguson u izjavi o ostavci.

Zaraza koronavirusom u Velikoj Britaniji potvrđena je kod gotovo 200.000 ljudi, a dosad je preminulo više od 29.000.

Više od Velike Britanije smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom imaju jedino Sjedinjene Američke Države.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu