Kultura     | 05.05.2020. 13:29 |

Beč - Studija za nove terapijske mogućnosti kod zatajenja pluća

FENA Saopćenje

BEČ, 5. maja (FENA) - Na Medicinskom univerzitetu u Beču (MedUni) počinje klinička studija s eksperimentalnom aktivnom supstancom "Solnatide" bečke biotehničke kompanije Apeptico.

Ovim se očekuju nove terapijske mogućnosti za COVID-19 pacijente s akutnim zatajenjem pluća.

Aktivni sastojak se već koristi kod prvih pacijenata u Beču, navodi se u izvještaju Medicinskog univerziteta, prenosi Eurocomm - PR Sarajevo.

Sintetički peptid "Solnatide" namijenjen je obnavljanju nepropusnosti membrane u plućnom tkivu i suzbijanju plućnog edema koji se javlja tokom akutnog zatajenja pluća (ARDS). Međutim još uvijek nije provedeno veliko istraživanje o učinkovitosti. Italija je nedavno odobrila taj proizvod u posebnom programu za liječenje teško oboljelih COVID-19 pacijenata.

Markus Zeitlinger, koji vodi studiju, objašnjava kako se aktivna supstanca već pokazala u kliničkim studijama za liječenje zatajenja pluća i da će uskoro biti odobrena.

- U Beču se sada provodi testiranje na 40 učesnika studije, od kojih će polovina dobiti lijek - rekao je direktor Univerzitetske klinike za kliničku farmakologiju pri MedUni.

- Ako aktivni sastojak bude uspješan, oslanjat ćemo se na ubrzani proces odobravanja od strane regulatornih tijela - dodao je Zeitlinger.

Studiju finansijski podržava Agencija za finansiranje istraživanja (FFG) u sklopu programa finansiranja "Corona Emergency Call". 

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U zadnjem sazivu Hrvatskog sabora nedovoljno mladih, žena i radničke klase

Prezentiran 'Model energetske tranzicije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine'

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'