Bosna i Hercegovina     | 05.05.2020. 10:50 |

UKCRS - Na liječenju od koronavirusa 163 pacijenta, 40 u težem stanju

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5. maja (FENA) – U Univerzitetskom Kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) ukupno se liječe 163 pacijenta s potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa.

Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizirano je 40 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji njih 10.

Kod pet zaraženih zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 26 pacijenata s lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 79 osoba s lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U bolnici u Doboju zbrinuto je 39 pacijenata sa COVID-19 oboljenjem, Trebinju 10, Foči sedam, Prijedoru šest, a u bolnici u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, potvrđeno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci nalazi se njih 157, Studentskom domu u Trebinju 11, Studentskom centru Zvornik dvije osobe i  jedna u Domu učenika Bijeljina.

U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.881 osoba, a nadzor je završen kod njih 24.415.

Na sedam bh.graničnih prijelaza na teritoriji entiteta RS, tokom 24 sata, ukupno su ušle 92 osobe, 73 su upućene u lokalne karantine, a trenutno se u graničnim karantinima nalazi ukupno 28 osobe.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjećaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Za liječenje boračke populacije iz TK na raspolaganju pet banja u FBiH

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!