Bosna i Hercegovina     | 04.05.2020. 13:33 |

Epidemiološka situacija u USK stabilna i pod nadzorom

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 4. maja (FENA) - Članovi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) istakli su kako je trenutna epidemiološka situacija u ovom kantonu stabilna i pod nadzorom.

- Do sada je na koronavirus testirano 2.129 građana kantona, a imali smo 93 pozitivna rezultata. U procesu liječenja su trenutno 34 osobe, dok su 52 uspješno izliječene. Nažalost, sedam smrtnih slučajeva je povezano sa bolešću COVID- 19. Imamo 12 aktivnih klastera zaraze, najviše u Bihaću i Sanskom Mostu po tri - kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću hospitalizirano je pet pozitivnih pacijenata na koronavirus, od kojih je jedan u jedinici intenzivnog liječenja, na respiratoru.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK naglašeno je i da će se svake srijede testirati migranti i izbjeglice, odnosno trenutni korisnici usluga privremenih prihvatnih kampova u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

- Svake ćemo srijede testirati ljude iz migracionih centara, u kojima za sada na svu sreću nemamo pozitivnih slučajeva na koronavirus. U ovom momentu 16 korisnika usluga ovih centara je u izolaciji i neki od njih imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Naravno, testiranje će se vršiti prema preporukama ljekarskih timova - riječi su kantonalne ministrice zdravstva Nermine Ćemalović.

Najavljena je i sedmična provjera stanja u pojedinim domovima za smještaj starijih osoba, kao i eventualna testiranja, iako do danas nije bilo slučajeva zaraze u ovim ustanovama.

Potvrđeno je i da se na osnovu naredbe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas krenulo s normalizacijom radnog režima, odnosno pružanja usluga pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama i u Unsko-sanskom kantonu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Sattler i Lungarotti u Bihaću otvorili obnovljeni Odjel dječije kirurgije

Bihaćka bolnica uvodi softver za automatizirano formiranje listi čekanja pacijenata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'