Bosna i Hercegovina     | 04.05.2020. 13:39 |

Sjećanje na stradanje zatočenika vogošćanskih logora

FENA Saopćenje

VOGOŠĆA, 4. maja (FENA) - Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenim logorašima općine Vogošća, danas je počeo godišnji skup logoraša u znak sjećanja na sve koji nisu preživjeli vogošćanske logore.

Okupljeni su se prisjetili da je kroz te logore prošlo više od 800 logoraša od kojih polovina nije doživjela da budu oslobođeni.

Ove godine je ovaj dan obilježen u skladu sa preporukama nadležnih institucija donesenim u cilju sprječavanja pandemije.

Cvijeće je položila delegacija Koordinacije boračkih udruženja općine Vogošća, delegacija Općine Vogošća predvođena općinskim načelnikom Edinom Smajićem, te delegacija OO SDA Vogošća.

Govoreći o značaju ove manifestacije, načelnik Smajić je istakao kako sam broj logora koji u bili otvoreni na području Vogošće i broj od 800 logoraša svjedoče o obimu torture kojoj su Vogošćani bili izloženi.

Zato je, rekao je, važno da čak ni u ovakvim vremenima ne zaboravimo one koji su najviše dali i najviše stradali tokom odbrane od agresije.

Ove godine ovaj dan je obilježen i polaganjem cvijeća na mjestima stradanja vogošćanskih logoraša, kao što su Nakina kuća, Planjina kuća, Bunker i Kasarna, saopćeno je iz Kabineta općinskog načelnika Vogošće.      

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Općina Vogošća - Potpisivanje ugovora u vezi s Društvenim centrom Blagovac u 13 sati

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'