Svijet     | 04.05.2020. 10:06 |

EANA se zalaže za neovisne, pluralističke i slobodne medije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maj (FENA) - Ujedinjene nacije, na preporuku UNESCO-a, proglasile su 3.maj Međunarodnim danom slobode medija 1993. godine. Njegova svrha, koja je i danas primjenjiva, bila je podsjetiti medije da poštuju slobodu štampe, a također i podsjetiti medijske profesionalce da razmišljaju o svojoj profesionalnoj etici i načelima, naglašava Evropska alijansa novinskih agencija (EANA), povodom obilježavanja dana slobode medija.

U sve složenijem medijskom krajoliku i u kontekstu raširenih dezinformacijskih kampanja koje postepeno nagrizaju temelje povjerenja javnosti u medije, smatramo da su principi koji stoje u osnovi Windhoekove deklaracije važniji nego ikad kako bi mediji mogli očuvati svoju ulogu „čuvara demokratije“, ali i osigurati vlastiti razvoj u budućnosti.

Zato EANA zagovara i promiče neovisne, pluralističke i slobodne medije kao gradivni materijal demokratije. Naglašavamo koliko je važno osloboditi medije bilo kakvih pritisaka, pa bili oni politički ili ekonomski. Pozdravljamo sve marljive novinare koji rade svoj posao i u najtežim okolnostima, vođeni stalnom potragom za istinom, navodi se u izjavi EANA-e u povodu Svjetskog dana slobode medija koji je obilježen jučer. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

EU zastupnici odobrili zakon o slobodi medija

Vijeće Europe kritizira "lex AP" i tvrdi da radni uvjeti novinara u RH zabrinjavaju

EANA osudila napad na urede AFP-a u Gazi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom