Bosna i Hercegovina     | 03.05.2020. 12:27 |

Zupčević: Ojačati ulogu medija da bi se unaprijedio njihov položaj u društvu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Na današjon online sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 istaknuta je važnost razgovara o tehnološkoj i svakoj drugoj vrsti budućnosti medija u Bosni i Hercegovini posebno nakon pandemije virusa korona.

Uvodničar online sesije, koja je bila posvećena Svjetskom danu slobode medija, predsjednik Društva novinara BiH Faruk Zupčević mišljenja je da treba ojačati ulogu medija da bi se unaprijedio njihov položaj u društvu, za koji kaže da je trenutno loš.

- Uslovi u kojima rade novinari su teški. U medijskoj zajednici u BiH potpisani ugovori o radu najčešće su nepovoljni. Najčešće su to ugovori na određeno vrijeme, bez plaćenih doprinosa za zdravstvo i penzijsko osiguranje. Plaće za koje novinari rade u tim medijima su niske, nešto bolje stanje je u javnim servisima - naglasio je.

Dodaje da je i sigurnost rada novinara također upitna. Istrage o slučajevima napada na novinare nisu adekvatne, a sudski sporovi traju dugo. Neki na kraju, kako je kazao, nemaju smisla.  

Zupćević je istakao da novinari u BiH profesionalno i odgovorno obavljaju posao, i u vrijeme pandemije, ne šireći strah.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto smatra da je ovo pravo vrijeme da se povede diskusija o budućnosti medija u BiH, ali i tome kakve će posljedice ostaviti na bh. medijsku zajednicu situacija izazvana pandemijom virusa korona.  

- Vidjeli smo da živimo u vremenu digitalizacije. Klasični mediji odumiru ili imaju problem da održe korak sa savremenim trendovima koji su nam donijeli neke nove izazove kao što je globalan problem lažnih vijesti. U vrijeme pandemije vidjeli smo koliko te stvari mogu biti opasne. Koliko smo mi, kao medijska zajednica u BiH, sposobni da se suočimo takvim pojavama - naglasio je Forto.

Novinar Danijal Hadžović ostvrnuo se na način kako u doba digitalizacije uspostaviti i očuvati visok standard medija. Kako kaže internet vijesti nude brzinu i mnogo veću slobodu medija, ali zato standardi ispaštaju i kvaliteta tekstova sve je lošija.

- Obavljuju se mnoge neprovjerene vijesti. Sve teže je razlikovati šta je kvalitetna vijest, a šta neka vrsta propagande, polu informacije - kazao je.

Za Svjetski dan slobode medija, iz Asocijacije nezavisnih intelektulaca Krug 99 ističu da novinari, posebno u vrijeme pandemije virusa korona, moraju biti jake i stabilne ličnosti koje se često suočavaju sa teškim situacijama te smatraju da je potrebno pažnju posvetiti i njihovom mentalnom zdravlju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Karavelić na Krugu 99 o temi  'Opsada Sarajeva - neuspjeh genocidne namjere'

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana